X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΜη χρήση πόρων ΕΕ για υποψηφιότητα σε ΕΤΕπ, ζητά από Βεστάγκερ η...

Μη χρήση πόρων ΕΕ για υποψηφιότητα σε ΕΤΕπ, ζητά από Βεστάγκερ η φον ντερ Λάιεν

Αποχή από αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων όπου μπορεί να θεωρηθεί πως μπορεί να υπάρξει σύγκρουση συμφέροντος με την πρόθεσή της να είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά και διαβεβαιώσεις πως δεν θα αξιοποιήσει πόρους της Κομισιόν όσο είναι άτυπα υποψήφια, ζήτησε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε επιστολή η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν σκιές γύρω από τη διαδικασία.

Η κ. Βεστάγκερ, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα ψηφιακής πολιτικής και ανταγωνισμού, ανακοίνωσε την Τρίτη 20/6 πως η κυβέρνηση της Δανίας κατέθεσε το όνομά της ως υποψήφιας για την προκαταρκτική φάση επιλογής για τη θέση της προέδρου της Διευθύνουσας Επιτροπής, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Βέρνερ Χόγιερ. Η δεύτερη θητεία του κ. Χόγιερ ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, και εφόσον η κ. Βεστάγκερ επιλεγεί για τη θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από την Κομισιόν.

Όπως σημειώνεται και στην επιστολή της κ. Φον ντερ Λάιεν (ημερομηνίας 16/6), η κ. Βεστάγκερ δεν είναι ακόμα επίσημα υποψήφια. Σε αυτή τη φάση, ξεκινά άτυπη αξιολόγηση των ονομάτων που έχουν καταθέσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (που διορίζονται από τα κράτη μέλη). Στη συνέχεια, στη βάση της αξιολόγησης, η Δανία μπορεί να επιλέξει να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα Βεστάγκερ.

Στην επιστολή της η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως καθώς η συμπερίληψη του ονόματος της κ. Βεστάγκερ δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση της άτυπης φάσης, και καθώς δεν αποκλείεται η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος να χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή με οργανισμούς του ΕΤΕπ, η κ. Βεστάγκερ θα πρέπει να δώσει μια σειρά από διαβεβαιώσεις ούτως ώστε να αποτραπεί «κάθε πιθανή εντύπωση σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να προκύψει από την άτυπη υποψηφιότητα σας».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ακόμα πως διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει περαιτέρω μέτρα σε κατοπινό στάδιο αναλόγως των θεσμικών υποχρεώσεων ή συμφερόντων της Κομισιόν, και πως αναμένει από την κ. Βεστάγκερ να απαντήσει γραπτώς στην επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και στους άλλους θεσμούς.

Σε απαντητική επιστολή στις 19/6, μια ημέρα πριν ανακοινώσει δημόσια τη συμμετοχή της στη διαδικασία, η κ. Βεστάγκερ απάντησε πως «συμμερίζομαι πλήρως την επιθυμία σας να αποφευχθεί να υπάρξει είτε να θεωρηθεί πως υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος» και πως «η ακεραιότητα της Κομισιόν δεν πρέπει να αμφισβητηθεί», προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνει τους όρους που έχει θέση η Πρόεδρος της Κομισιόν και πως θα εργαστεί ώστε να ακολουθηθούν κατά γράμμα αλλά και επί της ουσίας από την ίδια και την ομάδα της.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Μαΐου η Επίτροπος Καινοτομίας Μαρίγια Γκάμπριελ παραιτήθηκε από την Κομισιόν για να συμμετάσχει στις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη Βουλγαρία. Πέντε μέρες προηγουμένως, στις 10 Μαΐου, η κ. Γκάμπριελ είχε αιτηθεί άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε στην επιστολή της από την κ. Βεστάγκερ όπως κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία θα είναι άτυπα υποψήφια να:

  • προσδιορίσει επακριβώς ποιες θα είναι οι απαιτήσεις της εκλογικής διαδικασίας, όσον αφορά άτυπες συναντήσεις με μέλη κυβερνήσεων των κρατών μελών ή παρουσιάσεις ενώπιον οργάνων της ΕΤΕπ ή δημόσια,
  • να επιβεβαιώσει πως θα είναι πλήρως διαθέσιμη για τα καθήκοντά της ως Εκτελεστική Αντιπρόεδρος δίνοντας προτεραιότητα στις ευθύνες της ως μέλος της Κομισιόν,
  • να διαβεβαιώσει πως δεν θα αξιοποιήσει προσωπικό ή υλικούς πόρους της Επιτροπής για τις ανάγκες της άτυπης υποψηφιότητας, ούτε και να συμμετέχει σε αποφάσεις της Επιτροπής ή διαδικασίας για οποιοδήποτε θέμα αφορά την ΕΤΕπ, ιδιαίτερα σε σχέση με προγράμματα υλοποίησης προγραμμάτων της ΕΕ,
  • να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για αποφυγή κάθε πιθανή περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων όσον αφορά τις σχέσεις των δύο θεσμών και του χαρτοφυλακίου της, και να ενημερώνει βάσει των διαδικασιών για τυχόν προβληματικές καταστάσεις, και
  • να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της άτυπης υποψηφιότητας της, το αργότερο μετά την αποστολή της υποψηφιότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share