X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΝα αξιοποιηθεί το momentum με Τουρκία, είπε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Να αξιοποιηθεί το momentum με Τουρκία, είπε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για τη σημασία αξιοποίησης του momentum με την Τουρκία, ώστε να δημιουργηθούν πιο σταθεροί δίαυλοι επικοινωνίας.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με τη Δύση και έχει αποκλιμακώσει τις επιθετικές πρακτικές και ρητορικές της.

«Όλα αυτά δημιουργούν ένα momentum, το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί και έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση των δύο ηγετών, λίγο μόλις χρονικό διάστημα μετά την επανεκλογή τους, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα».

Όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα να έχει συνέχεια και συνέπεια και ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τη συνάντησή του επίσης στο Βίλνιους, για επικοινωνία των δύο χωρών, με αντικείμενο τη διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι αυτή η απόπειρα αναθέρμανσης του διαλόγου «δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά διαφαίνεται η διάθεση να δούμε το πλαίσιο των σχέσεων μας μέσα από μία πιο θετική οπτική».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προσπάθεια για καλύτερη συνεργασία να βασιστεί σε τρεις άξονες. Πρώτον, τον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, στον οποίον θα τεθούν τα σημαντικά, γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών. Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, συνεργασίας ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία», εξήγησε ο κ. Μαρινάκης.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Η δέσμευσή μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες είναι να κάνουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και σε αυτό στόχευσαν όλες οι κινήσεις και οι επαφές του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η χώρα μας μέσα από διεθνείς συνεργασίες, να θωρακίσει την εδαφική της ακεραιότητα και να βελτιώσει την αμυντική της δυνατότητα», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share