X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα αύξηση των βασικών επιτοκίων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας

Νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI), όπως αναμενόταν αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα βασικά της επιτόκια, στη δεύτερη αύξηση σε δύο μήνες, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ αφαίρεσε από το λεκτικό της μελλοντικής της πολιτικής τη φράση «μακροπρόθεσμη» από την αναφορά της στη διευκολυντική νομισματική πολιτική, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και άλλες μορφές νομισματικής σύσφιξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό, όπως είχαν αναδειχθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής, έχουν πραγματοποιηθεί νωρίτερα από απ’ ότι αναμενόταν», ανέφερε ο Διοικητής της RBI, Σακτικάντα Ντας.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της  ανέβασε το επιτόκιο στις πράξεις αναχρηματοδότησης κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,90%, ενώ αύξησε το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, επίσης κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,65% και στο 5,15% αντίστοιχα.

Η σημερινή αύξηση ακολουθεί την αύξηση 40 μονάδων βάσης τον Μάιο σε μια μη προγραμματισμένη συνεδρία, με την οποία η ινδική ΚΤ εισήλθε στον κύκλο νομισματικής σύσφιξης, η οποία βάσει των προσδοκιών οικονομολόγων, αναμένεται να είναι σχετικά σύντομη.

«Ο πιο αυστηρός (hawkish) τόνος για τον πληθωρισμό μας καταδεικνύει ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει την επίσπευση της νομισματικής σύσφιξης τους επόμενους μήνες, ίσως με μια ακόμη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Σιλάν Σα, ανώτερος οικονομολόγος για την Ινδία στην Capital Economists.

Ο Διοικητής της Ινδικής ΚΤ ανέφερε ότι είναι πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το υψηλό σκέλος του στόχου της Τράπεζας στα πρώτα τρία τρίμηνα του οικονομικού έτους, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού τον Μάιο ανήλθε στο 7,79%, υπερβαίνοντας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον στόχο της RBI που είναι μεταξύ 2% και 6%, με την συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς να αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πίεση στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share