X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΝομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης ενέκρινε το Υπουργικό

Νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης ενέκρινε το Υπουργικό

Το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενέκρινε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υφυπουργείο θα στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου και ταυτόχρονα στην παροχή προστασίας στους νομίμως δικαιούχους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε. ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Nόμος που ρυθμίζει την «Ίδρυση του Yφυπουργείου Mετανάστευσης και Aσύλου και συναφή θέματα», σημειώνοντας ότι η δημιουργία του εν λόγω Υφυπουργείου αποτελούσε βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι με το εν λόγω Υφυπουργείο θα τεθεί κάτω από ένα ενιαίο φορέα η χάραξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, ώστε να διασφαλισθεί η καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου και ταυτόχρονα η παροχή προστασίας στους νομίμως δικαιούχους, στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, είπε, αναμένεται, ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαφόρων παραμέτρων, που αφορούν στη μετανάστευση και το άσυλο, έχοντας ως βάση μια σειρά από προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν στην αποτροπή των παράτυπων ροών και καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών προσώπων, στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορά αιτήσεις ασύλου, ιδιαίτερα των πρόδηλα αβάσιμων, στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, και στην βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Επίσης, άλλες προτεραιότητες του εν λόγω Υφυπουργείου θα αφορούν στην ένταξη των νόμιμα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών μέσα από κατάλληλη αξιοποίηση των προσόντων/ δεξιοτήτων, που παρουσιάζουν έλλειψη στην κυπριακή αγορά εργασίας, στην προώθηση πολιτικής για Ασυνόδευτα παιδιά, και στην εφαρμογή και υλοποίηση αποτελεσματικών διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν διατηρούν δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Εξάλλου, ερωτηθείς εάν θα μετακινηθούν υπηρεσίες από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υφυπουργείο, απάντησε ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Μετανάστευσης, θα είναι πλέον κομμάτι του Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Πρόσθεσε ότι θα ενταχθούν και κάποιες υπηρεσίες από το Υφυπουργείο Πρόνοιας που χειρίζονται θέματα ευάλωτων μεταναστών και ασυνόδευτων ανηλίκων, επιδομάτων κ.ο.κ.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει το νομοσχέδιο προτού να κλείσει για τις θερινές διακοπές, ο κ. Ιωάννου είπε πως στόχος είναι να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό.

«Θα μιλήσω με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών», ανάφερε. «Νομίζω καταλαβαίνουν όλοι την ανάγκη να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε και συμπλήρωσε πως θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος και μετά την ψήφισή του.  «Τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται από πότε θα ψηφιστεί. Μόλις ψηφιστεί τίθεται σε ενέργεια ο συγκεκριμένος Νόμος και μετά μπαίνουμε σε διαδικασία υλοποίησης», δήλωσε ο Υπουργός.

Κληθείς να ενημερώσει για την παρούσα κατάσταση στο μεταναστευτικό, ο Υπουργός, αφού παρέπεμψε σε στοιχεία της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παράθεσε πριν 10 μέρες, ανάφερε πως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι «τα μέτρα που παίρνουμε όσον αφορά στις επιστροφές αποδίδουν».

Συγκρίνοντας το περσινό τρίμηνο Μάρτιου- Μάϊου με το αντίστοιχο φετινό, επισήμανε ότι «έχουν υπερδιπλασιαστεί οι επιστροφές». Εξάλλου, πρόσθεσε, το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου καταγράφηκαν, για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, λιγότερες συνολικές αφίξεις μεταναστών, σε σχέση με τις επιστροφές.

Σημείωσε πως κατά τους τελευταίους μήνες υπάρχει επίσης και μια μείωση που αφορά τις αφίξεις των παράτυπων μεταναστών, γεγονός που το απέδωσε, «σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά και στα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα και σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου πως ένας μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών έχουν μπει στην αγορά εργασίας, ο Υπουργός εξήγησε ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο αιτητής ασύλου δικαιούται να εργαστεί σε συγκεκριμένους τομείς. «Γι αυτό και στόχος μας εμάς είναι η επίσπευση της εξέτασης ασύλου», τόνισε. «Με τον διπλασιασμό των εξεταστών που έχουμε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες», ανάφερε, στόχος είναι η εξέταση των αιτήσεων όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου να τερματίζονται τόσο τα επιδόματα όσο και το δικαίωμα εργασίας.

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας θα ξεκινήσουν εκστρατείες για να εντοπιστούν τυχόν παράνομοι εργαζόμενοι.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως οι επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αναφέρθηκε στο σχέδιο εθελούσιων επιστροφών, λέγοντας ότι δίνονται χρηματικά κίνητρα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, για επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής.

Σε συνέχεια αναφορών του Τύπου για μεγάλο μέρος μεταναστών που στελεχώνουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, δημοσιογράφος ρώτησε κατά πόσο ενδεχόμενα να υπάρχουν πιέσεις. Ο Υπουργός απάντησε σχετικά πως «και πιέσεις να δεχόμαστε δεν σημαίνει ότι υποκύπτουμε στις πιέσεις». Επανέλαβε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας θα γίνει εκστρατεία για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share