X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΝομοθετικές προτάσεις απο Κομισιόν για ρύθμιση "χρυσών" θεωρήσεων εισόδου, ζητούν Ευρωβουλευτές

Νομοθετικές προτάσεις απο Κομισιόν για ρύθμιση “χρυσών” θεωρήσεων εισόδου, ζητούν Ευρωβουλευτές

Άμεση παρουσίαση νομοθετικών προτάσεων για την απαγόρευση των “χρυσών διαβατηρίων” και κοινή πολιτική για “χρυσές” θεωρήσεις εισόδου, ζήτησε τη Τετάρτη η εισηγήτρια του σχεδίου νομοθετικής πρωτοβουλίας για το θέμα, Sophie in`t Veld, σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο.

Εν αναμονή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση των προγραμμάτων “χρυσών διαβατηρίων”, που συζητήθηκε την Δευτέρα στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ), η κ. in`t Veld εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία. Τα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 ώρα Κύπρου.

Το βασικό μήνυμα, είπε, είναι ότι «προτρέπουμε σθεναρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις», στο θέμα, προσθέτοντας ότι το ΕΚ είχε θέσει το θέμα αυτό από το 2014.

Είπε ότι η Κομισιόν έκανε μέχρι στιγμής ελάχιστα έως καθόλου, αφού άρχισαν διαδικασίες επί παραβάσει, έγιναν κάποιες προτάσεις σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά δεν υπήρξε μια συνεκτική προσέγγιση για την απαγόρευση των “χρυσών διαβατηρίων” και τη ρύθμιση των “χρυσών θεωρήσεων”.

«Απογοητεύτηκα από την αντίδραση των Επιτρόπων στη συζήτηση της Δευτέρας γιατί βασικά λένε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα γιατί το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του», είπε, η κ. in`t Veld, αναφερόμενη στις δηλώσεις των Επιτρόπων Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ότι η Κύπρος έχει καταργήσει σταδιακά το σχέδιό της, η Βουλγαρία θα το καταργήσει και ελπίζουν ότι η Μάλτα θα το καταργήσει επίσης σταδιακά.

«Δεν είναι αυτή η λύση. Θέλουμε επίσης συνεκτική ρύθμιση της “χρυσής θεώρησης”, όχι μόνο κάποια μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», πρόσθεσε

Είπε ότι το σχέδιο προτείνει την απαγόρευση των “χρυσών διαβατηρίων” όσον αφορά τη σταδιακή κατάργησή τους, ώστε έως το 2025 να μην υπάρχουν άλλα “χρυσά διαβατήρια”.

Εισηγούνται και μία δέσμη μέτρων σχετικά με τις “χρυσές θεωρήσεις εισόδου” (βίζα) ή τη διαμονή μέσω επένδυσης. «Αφενός προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα όπως νομοθεσία κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή μακροχρόνια διαμονή αλλά και ειδική ρύθμιση για τη “χρυσή βίζα,» είπε. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε να ρυθμιστεί και το θέμα των μεσαζόντων γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαφθοράς.

Αναφέρθηκε και σε μία τρίτη οδό, που πρέπει να αποκοπεί, όπως είπε, που είναι η πρακτική εξασφάλισης “χρυσών διαβατηρίων” τρίτων χωρών που έχουν συμφωνία για ελευθερία θεώρησης με την ΕΕ. Είπε ότι κόσμος που αγόραζε διαβατήρια από Κράτη Μέλη, τώρα απευθύνεται σε αυτές τις χώρες.

Η Κομισιόν, είπε, ανέστειλε τα ταξίδια χωρίς βίζα από το Βανουάτου, αλλά υπάρχουν περισσότερα κράτη στα Βαλκάνια και μικρές χώρες του Ειρηνικού που εκδίδουν διαβατήρια και επιτρέπουν σε κόσμο να εισέρχεται απρόσκοπτα στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην Κύπρο.

Σε παρατήρηση ότι και η Ολλανδία έχει σχέδιο “χρυσής βίζας”, είπε ότι εάν κάποιος θέλει να επενδύσει στην πραγματική οικονομία, δεν υπάρχει τίποτα εναντίον αυτού. Το ολλανδικό σχέδιο, είπε, που έχει προσελκύσει πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων, αποδεικνύει ότι οι αιτούντες δεν ενδιαφέρονται για νόμιμες επενδύσεις.

Εάν επρόκειτο για νόμιμες επενδύσεις, είπε, το ολλανδικό σχέδιο θα είχε προσελκύσει πολλές αιτήσεις, αλλά ο κύριος όγκος πηγαίνει στην Κύπρο και τη Μάλτα και οι αιτητές προσπαθούν να αγοράσουν διαβατήρια.

Σε ερώτηση για την περίπτωση της Μάλτας που συνεχίζει το δικό της σχέδιο και γιατί δεν μπορεί να το συνεχίσει με αυστηρούς ελέγχους για αιτητές, είπε ότι οι έλεγχοι «είναι ένα αστείο.»

Είπε ακόμα ότι καταλαβαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο για μικρές χώρες όπου τα έσοδα από αυτά τα σχέδια αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού τους, αλλά δεν είναι δίκαιο για τους Ευρωπαίους πολίτες ή τους Ουκρανούς, αναφερομένη και στην αγορά “χρυσών διαβατηρίων” από Ρώσους που στηρίζουν τον Πούτιν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share