X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΟ αντίκτυπος στις οικονομίες εξαρτάται από τις σχέσεις Δύσης–Ρωσίας μετά τον πόλεμο,...

Ο αντίκτυπος στις οικονομίες εξαρτάται από τις σχέσεις Δύσης–Ρωσίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε ο Μάριος Κληρίδης

Ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα εξαρτηθεί από την διάρκεια του πολέμου και πως θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο το διεθνές σκηνικό αναφορικά με τις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, δήλωσε ο Οικονομολόγος και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή «υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι και αυτή η αβεβαιότητα είναι πολιτικής φύσης».

«Οι απόψεις που εκφράζουν οι οικονομολόγοι έχουν και ένα κομμάτι αβεβαιότητας για το οποίο θα πρέπει να ερωτώνται πολιτικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλα εξαρτώνται από πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τι θα γίνει μετά τον πόλεμο.

Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε κατά πόσον με τη λήξη του πολέμου ο κόσμος θα επανέλθει στην καθημερινότητα που υπήρχε πριν τον πόλεμο (business as usual) ή θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες κυρώσεις ή κάποιοι περιορισμοί κατά της Ρωσίας ή κατά πόσον η Ευρώπη θα αλλάξει κάποιες πολιτικές της, όπως για παράδειγμα να αποφασίσει να απεξαρτηθεί τελείως από την Ρωσία.

«Πρέπει να παντρέψεις την διεθνή πολιτική σκηνή με τα οικονομικά και εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι», υπογράμμισε.

Εξήγησε πως όπως και με την πανδημία, αναμενόταν από τους ειδικούς να αναφέρουν πόσο αυτή θα διαρκέσει, έτσι και σήμερα «αναμένεις από τους πολιτικούς επιστήμονες και στρατιωτικούς να εκτιμήσουν πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και τι θα προβλέπει μια ενδεχόμενη συμφωνία Δύσης – Ρωσίας ή κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία ή θα χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών».

Αναφορικά με τα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει η κυπριακή Κυβέρνηση για να περιορίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως αυτά που λήφθηκαν κατά την πανδημία, προσθέτοντας ότι «αν δεν ληφθούν μέτρα θα είναι χειρότερη ύφεση» .

Τα μέτρα αυτά, συνέχισε, θα πρέπει να αφορούν μεταξύ άλλων την στήριξη αυτών που έχουν πληγεί από την κρίση ή στήριξη κάποιων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τις αυξήσεις για παράδειγμα των τιμών των καυσίμων. Θα πρέπει επίσης να στηριχθεί ο τομέας της Γεωργοκτηνοτροφίας.

Άλλο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, είναι να καταφέρει η Κυβέρνηση να αντλήσει χωρίς καθυστερήσεις τα χρήματα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να μην γίνεται αντιπαράθεση Κυβέρνησης και κομμάτων εντός Βουλής για λεπτομέρειες επί ορισμένων μεταρρυθμίσεων όπως ήταν για παράδειγμα κατά πόσον οι δήμοι θα είναι 20 ή λιγότεροι.

«Τα κονδύλια αυτά έχουν ημερομηνία λήξης», τόνισε.

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν έχουν κτυπηθεί οι τράπεζες καθώς λόγω των διαφόρων νόμων και κανονισμών σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είχαν κλείσει αρκετοί λογαριασμοί Ρώσων και οι σχέσεις των τραπεζών με τους ολιγάρχες είναι πιο περιορισμένες.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μπορεί να κτυπηθούν λίγο οι δραστηριότητες των λογιστών και των δικηγόρων που ενέγραφαν κάποιες εταιρείες ή κάποια επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο».

Ανέφερε επίσης ότι θα κτυπηθεί ο τουρισμός και πρόσθεσε πως αν οδηγηθούμε μετά τον πόλεμο σε ένα είδος κανονικότητας και οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι λαοί αποφασίσουν να ταξιδέψουν, ο αντίκτυπος από την απώλεια των Ρώσων τουριστών «δεν θα είναι τόσο μεγάλος, όπως αυτός που ζήσαμε στα χρόνια της πανδημίας που ο τουρισμός οδηγήθηκε περίπου στο μηδέν».

Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «επειδή η κρίση της Ουκρανίας έρχεται μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η κατάσταση Κυβέρνησης, εταιρειών και νοικοκυριών στην Κύπρο μπορεί να μην είναι τόσο καλή για να αντέξει τρίτη χρονιά κρίσης».

Ανέφερε ότι η αντιμετώπιση δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αύξηση χρέους των κρατών, θα εξαρτηθεί από την στήριξη της ΕΕ, όπως αυτή έπραξε με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), ή από το κατά πόσον θα αφεθεί μόνο του το κάθε κράτος μέλος να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να μείνει ακόμη ένα χρόνο χαλαρή η οικονομική πολιτική της ΕΕ.

Αυξήσεις τιμών
Αναφορικά με τις αυξήσεις τιμών, ο κ. Κληρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το πρόβλημα είναι αν αυτές είναι δομικές αλλαγές ή αν θα δημιουργήσουν συνθήκες συνεχόμενων αυξήσεων τιμών και κατά συνέπεια μόνιμου πληθωρισμού.

Σημείωσε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις τιμών αφορούσαν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ή ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα (ημιαγωγούς) που ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας.

«Το ερώτημα είναι αν τα σημερινά δεδομένα είναι μόνιμα διότι θα έχουμε κυρώσεις και νέα δομή παγκόσμια ή θα επανέλθουμε σε περίοδο ειρήνης», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την έλλειψη σιτηρών και τι πρέπει να γίνει με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο τομέας αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ η Κύπρος να γίνει τελείως αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα και να μην εισάγει λόγω της μικρής της έκτασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share