X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Βρετανός Ύπατος Αρμοστής εξήρε τη συνεργασία με την Κύπρο για τις...

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής εξήρε τη συνεργασία με την Κύπρο για τις κυρώσεις

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Ιρφάν Σιντίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία με Κυβέρνηση και επιχειρήσεις στην Κύπρο, σχετικά με τις κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε κυπριακές οντότητες που συνδέονται με τη Ρωσία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τα γενέθλια του βασιλιά Καρόλου στην Υπάτη Αρμοστία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρου, ο κ. Σιντίκ αναγνώρισε την ύπαρξη δύο προκλήσεων στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, τόνισε επίσης, ότι είχε ενθαρρυνθεί πάρα πολύ από τη θετική ανταπόκριση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Βιομηχανίας και της άριστης συνεργασίας που αναπτύχθηκε με βρετανικού φορείς επιβολής του νόμου και άλλους ειδικούς για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

«Αυτή η εποικοδομητική ανταπόκριση παρέχει ευκαιρίες για βελτίωση των προτύπων ρύθμισης και συμμόρφωσης στον νομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κόμβου», είπε.

Ο Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε επίσης τις προκλήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, ειδικά όσον αφορά το υψηλότερο κόστος των Κυπρίων φοιτητών για σπουδές σε πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, κάτι που οδήγησε σε μια αλλαγή στις επιλογές πολλών Κυπρίων φοιτητών που προηγουμένως προτιμούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο ως εκπαιδευτικό προορισμό τους. Αναγνωρίζοντας τους πραγματικούς κινδύνους που συνδέονται με αυτή την αλλαγή, ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε τη σημασία της διατήρησης μιας ισχυρής εκπαιδευτικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακόψουμε αυτόν τον δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας και δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τρόπους για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Σιντίκ σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει αταλάντευτα μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού βασισμένη στο συμφωνημένο διεθνές πλαίσιο για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τα εμπλεκόμενα μέρη για να βρούμε τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, βασιζόμενοι στη νέα πρωτοβουλία του Προέδρου», είπε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε την ενίσχυση της εταιρικής  σχέσης στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ  του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτυχημένη συνεργασία κατά την εκκένωση αμάχων από το Σουδάν.

«Αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των κυπριακών αρχών, της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας και των Βρετανικών Δυνάμεων στην Κύπρο», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, υπογραμμίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου για Διμερή Στρατηγική Συνεργασία και τη συμφωνία για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων που υπογράφηκαν πέρυσι. Όπως σημείωσε, αυτές οι συμφωνίες λειτούργησαν ως το θεμέλιο για μια πιο σύγχρονη εταιρική σχέση που σέβεται το παρελθόν ενώ αγκαλιάζει το μέλλον.

Τέλος, σημείωσε ότι η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και συλλογική ευημερία, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος είναι αποφασισμένες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share