Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε δηλώσεις του έθεσε υπό αμφισβήτηση την έως τώρα προτεραιοποίηση σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου, σε περίπτωση έλλειψής του, γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Τagesspiegel.

 Τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να αναλάβουν το μερίδιο τους, ανέφερε ο κ. Χάμπεκ από τη Βιέννη, προσθέτοντας ότι μια διαρκής ή μακροπρόθεσμη διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επεσήμανε ότι ο σχετικός Κανονισμός της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με το φυσικό αέριο προβλέπει ότι οι κρίσιμης σημασίας υποδομές και οι καταναλωτές πρέπει να προστατευτούν έναντι της βιομηχανίας και της οικονομίας, αυτό όμως έχει νόημα, κατά τον Γερμανό Υπουργό, όταν ανακύπτουν βραχυπρόθεσμα και περιφερειακά προβλήματα, και όχι σε περιπτώσεις σαν αυτή που έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε, όπου «μιλάμε ενδεχομένως για διακοπή της ροής αερίου για μήνες». Για αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα σχέδιά μας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο εν λόγω Κανονισμός της Ε.Ε. προβλέπει ότι στα νοικοκυριά και τις θεμελιώδους σημασίας υποδομές μπορεί να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου μόνο εφόσον έχει προηγουμένως διακοπεί σε άλλους πελάτες -πρωτίστως τις βιομηχανίες. Μέχρι στιγμής δεν διεξάγεται συζήτηση στην Ε.Ε. αναθεώρηση αυτής της προτεραιοποίησης, κάτι που προφανώς θέλει να αλλάξει ο κ. Χάμπεκ.

Πίεση εξάλλου ασκούν το συγκυβερνών FDP και η αντιπολιτευόμενη Ένωση CDU/CSU στους Πρασίνους, προκειμένου να συναινέσουν στην παράταση λειτουργίας των τριών πυρηνικών εργοστασίων, με τον αρμόδιο για ενεργειακά θέματα της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Mίκαελ Κρούζε, να δηλώνει ότι είναι απαραίτητη μια «σύνοδος» για την πυρηνική ενέργεια, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του κλάδου. Παρόλα αυτά ο Χάμπεκ υποστηρίζει ότι η παροχή φυσικού αερίου αφορά κυρίως τη θέρμανση και τη λειτουργία της βιομηχανίας, τομείς στους οποίους δεν μπορεί να συνεισφέρει η πυρηνική ενέργεια.

Εξάλλου, δημοσίευμα από το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρει ότι όπως ανακοίνωσε η Gazprom μέσω ανάρτησής της στο twitter, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1. Ο λόγος που επικαλείται ο ρωσικός όμιλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η ότι λείπει η τουρμπίνα που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω εξάρτημα ο Καναδάς σκοπεύει να το παραδώσει στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ροή αερίου μέσω του αγωγού θα αυξηθεί ξανά μόλις εγκατασταθεί η τουρμπίνα. Ωστόσο η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει κανένα έγγραφο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Siemens, προκειμένου να παραλάβει από τον Καναδά την τουρμπίνα, σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι, η Gazprom «υπό αυτές τις συνθήκες» δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία του αγωγού. Εξακολουθεί να είναι ασαφές πότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι η τουρμπίνα, σημειώνει το δημοσίευμα, που υπενθυμίζει ότι λόγω της έλλειψής της, το τελευταίο διάστημα διοχετευόταν στον αγωγό περίπου το 40% της συνήθους ποσότητας αερίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ