X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Ισημερινός θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων που πυροδότησαν διαδηλώσεις

Ο Ισημερινός θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων που πυροδότησαν διαδηλώσεις

Ο Πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Ισημερινός θα μειώσει τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις για εβδομάδες, αν και όχι τόσο όσο ζήτησαν οι διαδηλωτές.

«Αποφάσισα να μειώσω την τιμή της βενζίνης κατά 10 σεντς ανά γαλόνι και του ντίζελ επίσης κατά 10 σεντς ανά γαλόνι», είπε σε τηλεοπτική και ραδιοφωνική ομιλία.

Η ισχυρή Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (Conaie), η οποία από τις 13 Ιουνίου κλείνει δρόμους και καταλαμβάνει πετρελαιοπηγές σε διάφορα μέρη της χώρας, είχε ζητήσει μείωση των τιμών κατά επιπλέον 30 σεντς και 35 σεντς, αντίστοιχα.

Νωρίτερα την Κυριακή, το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας προειδοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου είχε φτάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο και θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς εντός 48 ωρών, εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες είναι επίσης κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης, έχουν ακρωτηριάσει τις μεταφορές στον Ισημερινό, με οδοφράγματα να δημιουργούνται σε 19 από τις 24 επαρχίες της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας.

«Η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα ανασταλεί σε λιγότερο από 48 ώρες, καθώς οι βανδαλισμοί, η κατάληψη πετρελαιοπηγών και το κλείσιμο δρόμων εμπόδισαν τη μεταφορά εξοπλισμού και ντίζελ που απαιτούνται για τη συνέχιση των εργασιών».

«Σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν μείωση περισσότερο από 50%» στην παραγωγή, η οποία ήταν περίπου 520.000 βαρέλια την ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις, ανέφερε.

Η οικονομία του Ισημερινού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο, με το 65% της παραγωγής να εξάγεται, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022.

Στο μεταξύ, αργά την Κυριακή, το κοινοβούλιο της χώρας ανέστειλε τη συζήτηση επτά ωρών για το αν θα παραπέμψει τον Λάσο, με τις διαδικασίες να προγραμματίζεται να επαναληφθούν την Τρίτη.

Η παραπομπή του Προέδρου απαιτεί 92 από τις 137 πιθανές ψήφους στην Εθνοσυνέλευση, όπου η αντιπολίτευση κατέχει μια κατακερματισμένη πλειοψηφία. Οι Βουλευτές θα έχουν το πολύ 72 ώρες για να ψηφίσουν μετά το τέλος της συζήτησης.

Υπολογίζεται ότι 14.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις πανεθνικές διαδηλώσεις, οι περισσότεροι από αυτούς στο Κίτο.

Ελλείψεις καταγράφονται ήδη στην πρωτεύουσα, όπου οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βία μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έχει προκαλέσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Παραγωγής Χούλιο Χοσέ Πράδο δήλωσε ότι οι οικονομικές ζημιές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις διαδηλώσεις ανήλθαν συνολικά σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

«Κάθε επιπλέον ημέρα διακοπής αντιπροσωπεύει απώλεια 40 έως 50 εκατομμυρίων δολαρίων», είπε την Κυριακή.

Οι συνολικές απώλειες από την έναρξη των διαδηλώσεων περιλαμβάνουν 8,5 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και 90 εκατομμύρια δολάρια σε γεωργικά αγαθά και ζωικό κεφάλαιο.

Η τουριστική βιομηχανία έχει δει τις ακυρώσεις να αυξάνονται στο 80%, με απώλειες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, «στον τομέα της φάρμας λουλουδιών, 12 ημέρες διακοπής λειτουργίας είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες 30 εκατομμυρίων δολαρίων και ζημιές σε φορτηγά και αγροκτήματα», είπε ο Πράδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share