X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει «έτοιμος να κινητοποιήσει» πυρηνικά όπλα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει «έτοιμος να κινητοποιήσει» πυρηνικά όπλα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να κινητοποιήσει» την πυρηνική της αποτρεπτική δύναμη σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, ανέφεραν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή – μια κίνηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει μια «ταχεία και δυναμική» απάντηση.

Στην τελευταία ομιλία του για τον εορτασμό της ανακωχής που τερμάτισε τις μάχες στον πόλεμο της Κορέας – γνωστή ως “Ημέρα της Νίκης” στον Βορρά – ο Κιμ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ήταν “πλήρως προετοιμασμένες” για οποιαδήποτε κρίση.

«Το αποτρεπτικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μας είναι επίσης έτοιμο να κινητοποιήσει την απόλυτη ισχύ του πιστά, με ακρίβεια και έγκαιρα σύμφωνα με την αποστολή του», είπε ο Κιμ σε ομιλία του την Τετάρτη, σύμφωνα με το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας σε βετεράνους πολέμου για την 69η επέτειο από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53), ο Κιμ τόνισε την «ενδελεχή ετοιμότητα» της χώρας να «αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι τελευταίες απειλές του έρχονται καθώς η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται για να εντείνουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί πρόβες εισβολής.

Αυτή την εβδομάδα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά χρησιμοποιώντας τα προηγμένα ελικόπτερα Apache που σταθμεύουν στον Νότο για πρώτη φορά από το 2019.

Ο Κιμ επέκρινε επίσης τον νέο Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιόλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο και έχει δεσμευτεί να λάβει πιο σκληρή στάση κατά της Πιονγκγιάνγκ – κάτι που περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την κινητοποίηση ικανότητας προληπτικού χτυπήματος.

«Το να μιλάμε για στρατιωτική δράση εναντίον του έθνους μας, το οποίο διαθέτει απόλυτα όπλα που φοβούνται περισσότερο, είναι παράλογη και πολύ επικίνδυνη αυτοκαταστροφική ενέργεια», είπε ο Κιμ για την κυβέρνηση Γιουν, την οποία χαρακτήρισε ομάδα «γκάνγκστερ».

«Μια τέτοια επικίνδυνη απόπειρα θα τιμωρηθεί αμέσως από την ισχυρή μας δύναμη και η κυβέρνηση Γιουν Σουκ Γιολ και ο στρατός του θα εκμηδενιστούν».

“Δίκαιη προσπάθεια”

Ο Βορράς έχει πραγματοποιήσει ένα ρεκόρ δοκιμών όπλων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε πλήρη εμβέλεια για πρώτη φορά από το 2017.

Οι συνομιλίες μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά όπλα έχουν σταματήσει μετά την κατάρρευση της συνόδου κορυφής μεταξύ του Κιμ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2019.

Το καθεστώς Κιμ έκτοτε έχει απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές της Ουάσινγκτον και της Σεούλ για επανέναρξη των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πρώτα να εγκαταλείψουν τις «εχθρικές» πολιτικές τους.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει πληγεί από το κλείσιμο των συνόρων λόγω πανδημίας καθώς και από τις κυρώσεις για τα πυρηνικά της προγράμματα.

Η χώρα παλεύει επίσης με ένα μαζικό ξέσπασμα «πυρετού» αφού επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα COVID-19 τον Μάιο.

«Η ρητορική του Κιμ διογκώνει τις εξωτερικές απειλές για να δικαιολογήσει το στρατιωτικά επικεντρωμένο και οικονομικά ταλαιπωρημένο καθεστώς του», δήλωσε ο Λέιφ-Έρικ Έσλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ.

«Τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά ο Κιμ προσπαθεί να απεικονίσει την αποσταθεροποιητική συσσώρευση όπλων του ως μια δίκαιη προσπάθεια αυτοάμυνας», πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share