X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Κτηνιατρικός Σύλλογος τοποθετείται για πρόταση στο ΕΚ για κτηνιατρικά φάρμακα στην...

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος τοποθετείται για πρόταση στο ΕΚ για κτηνιατρικά φάρμακα στην ΕΕ

O Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος διαφωνεί με τροποποιητική πρόταση που τίθεται ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Σεπτεμβρίου με την οποία προτείνεται η απαγόρευση στη χρήση συγκεκριμένων αντιβιοτικών στα ζώα στην ΕΕ (συγκεκριμένα τις 3ης & 4ης γενεάς κεφαλοσπορίνες, τις φθοριοκινολόνες και τα μακρολίδια).

Σε δελτίο Τύπου ο Σύλλογος αναφέρει ότι στην Κύπρο, με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και την επιδημιολογία (ισχύει το ίδιο για όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου), η απαγόρευση χρήσης των αντιβιοτικών αυτών στα ζώα, τόσο στα παραγωγικά ζώα, όσο και στα κατοικίδια, αλλά και στα ιπποειδή, “θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην υγεία των ζώων, και κατ’ επέκταση στην ευημερία τους αλλά και στην κτηνοτροφική μας παραγωγή, με όλα τα συνεπακόλουθα τους”.

Αναφέρει ότι η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την πολιτική του One Health-Ενιαία Υγεία και προσθέτει ότι η ανθεκτικότητα στις ομάδες αυτών των αντιβιοτικών “έχει βρεθεί ότι οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινη κατάχρηση αντιβιοτικών και όχι σε κατάχρηση στα ζώα” και επομένως, η ελεγχόμενη χρήση τους “θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέτρο, όπως και στον άνθρωπο για απάμβλυνση του προβλήματος της αντιβιοανθεκτικοτητας”.

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος καλεί τους Κύπριους Ευρωβουλευτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους που δημιουργούνται και να δείξουν κατανόηση ως προς το γεγονός ότι το πρόβλημα την αντιβιοαντοχής έχει καλά εντοπιστεί και καταγραφεί σαν πρόβλημα δημιουργούμενο από τον άνθρωπο.

“Η ακατανόητη απαγόρευση που επιχειρείται ίσως έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Καλούμε και δημόσια, όλους τους Ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους οποίους έχουμε ήδη ενημερώσει ως Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος ή να τηρήσουν αποχή. Επιπλέον καλούμε τους Υπουργούς Υγείας και Γεωργίας να πάρουν θέση μαζί μας στο συγκεκριμένο ζήτημα”, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share