X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της Πρωθυπουργού, βλέπει αρχηγούς γαλλικών...

Ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της Πρωθυπουργού, βλέπει αρχηγούς γαλλικών κομμάτων για να σπάσει το αδιέξοδο

Η Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, «ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παραμείνει επί τω έργω» τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Δεδομένης της συγκυρίας αυτής, ο αρχηγός του Κράτους θα διεξαγάγει «τις αναγκαίες πολιτικές διαβουλεύσεις ώστε να εντοπισθούν οι προσδοκώμενες εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων, πριν από μία σειρά από συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων το απόγευμα ο Πρόεδρος της Γαλλίας στο προεδρικό μέγαρο.

Οι συναντήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επίσης συνομιλίες με αρχηγούς της δεξιάς, των Σοσιαλιστικών και των Κομμουνιστικών κομμάτων, είναι οι πρώτες προσπάθειες του Μακρόν να απομακρυνθεί από μια κατάσταση που κινδυνεύει να καταστρέψει τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του για τη δεύτερη θητεία.

Ο Μακρόν πρόκειται να ξεκινήσει τις συζητήσεις της Τρίτης συνομιλώντας με τον Κρίστιαν Τζέικομπ, τον επικεφαλής του παραδοσιακού δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), ενός κόμματος που βρίσκεται σε παρακμή τους τελευταίους μήνες, αλλά το οποίο τώρα μπορεί να φλερτάρει ο Πρόεδρος για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Fabien Roussel — μέλη της αριστερής συμμαχίας NUPES — θα συναντήσουν επίσης τον Μακρόν, αν και ο ηγέτης της αριστεράς Jean-Luc Melenchon δεν έχει προγραμματιστεί να το κάνει.

Σε μια σπάνια συνάντηση, ο Μακρόν θα φιλοξενήσει στις 18:30 ώρα Κύπρου τη Μαρίν Λεπέν, την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές και ηγέτιδα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN).

Ενώ ο συνασπισμός Ensemble (Μαζί) του Μακρόν παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση της Κυριακής, έχασε δεκάδες έδρες, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία που απολάμβανε τα τελευταία πέντε χρόνια. Κέρδισε 244 έδρες, πολύ λιγότερο από τις 289 που απαιτούνται για τη συνολική πλειοψηφία, σε μια εκλογική διαδικασία με χαμηλή συμμετοχή που είχε ποσοστό αποχής 53,77%.

Ο Μελανσόν και η Λεπέν σημείωσαν μεγάλα κέρδη, κι έγιναν οι μεγάλοι παίκτες στο νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται απίθανο ο συνασπισμός των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, να μπορέσει να διατηρήσει κοινό μέτωπο στο νομοθετικό σώμα.

Ο Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας που ενορχήστρωσε τη συμμαχία, χαρακτήρισε τα αποτελέσματά της «αρκετά απογοητευτικά» και πρότεινε τη Δευτέρα να γίνει το NUPES ένα μόνιμο αριστερό μπλοκ.

Είπε ότι δεν θα ήταν μια πλήρης συγχώνευση αλλά απλώς μια αποτελεσματική «εναλλακτική» δύναμη στο κοινοβούλιο, αν και η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από τα άλλα τρία κόμματα NUPES.

Εν τω μεταξύ, η ακροδεξιά υπό τη Λεπέν σημείωσε την καλύτερη νομοθετική επίδοση στην ιστορία της, καθιστώντας το ισχυρότερο ενιαίο κόμμα της αντιπολίτευσης με 89 έδρες, έναντι οκτώ στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Η Λεπέν είπε ότι το κόμμα της θα απαιτήσει να προεδρεύσει της ισχυρής επιτροπής οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης, όπως είναι παράδοση για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Η χώρα δεν είναι ακυβέρνητη, αλλά δεν πρόκειται να κυβερνηθεί όπως ήθελε ο Εμανουέλ Μακρόν», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Ο Μελανσόν είπε ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά της Μπορν στις αρχές Ιουλίου, όταν πρόκειται να παρουσιάσει τις πολιτικές της προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι επιλογές που διαθέτει ο Μακρόν κυμαίνονται από την επιδίωξη να σχηματίσει μια νέα συμμαχία συνασπισμού, τη θέσπιση νομοθεσίας που βασίζεται σε ad hoc συμφωνίες ή ακόμη και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Μια επιλογή θα ήταν μια συμμαχία με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι έχουν 61 βουλευτές.

Όμως ο πρόεδρος της LR Τζέικομπ έχει επιμείνει ότι το κόμμα του σκοπεύει να «παραμείνει στην αντιπολίτευση», αν και δήλωσε ότι οι οικονομικές του θέσεις κινούνται σε κοινές κατευθύνσεις με τις θέσεις της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου της Γαλλίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share