X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ πληθωρισμός στη Ρωσία ξεπέρασε το 14,5%, ο υψηλότερος από τα τέλη...

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία ξεπέρασε το 14,5%, ο υψηλότερος από τα τέλη του 2015

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία έφτασε στο 14,53% στις 18 Μαρτίου, το υψηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2015, από 12,54% μια εβδομάδα νωρίτερα, ανακοίνωσε τη Τετάρτη το ρωσικό Υπουργείο Οικονομίας, καθώς το πληγωμένο ρούβλι εκτίναξε τις τιμές στα ύψη εν μέσω πρωτοφανών δυτικών κυρώσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o πληθωρισμός επιταχύνθηκε απότομα καθώς το ρωσικό νόμισμα σημείωσε ιστορικό χαμηλό νωρίτερα τον Μάρτιο και η ζήτηση για ένα ευρύ φάσμα αγαθών, από βασικά είδη διατροφής έως αυτοκίνητα, αυξήθηκε απότομα λόγω των προσδοκιών ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν περαιτέρω.

Ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός στη Ρωσία έπεσε ελαφρώς στο 1,93% την εβδομάδα έως τις 18 Μαρτίου από 2,09% μια εβδομάδα νωρίτερα, με αποτέλεσμα η αύξηση των τιμών από την αρχή του έτους να διαμορφωθεί στο 7,67%, όπως έδειξαν την Τετάρτη τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.

Την εβδομάδα έως τις 18 Μαρτίου, οι τιμές σχεδόν σε όλα τα αγαθά, από παιδικές τροφές έως φάρμακα, αυξήθηκαν απότομα, με τις τιμές της ζάχαρης και των κρεμμυδιών να αυξάνονται κατά περισσότερο από 13%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat.

Η Κεντρική Tράπεζα, η οποία στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό 4%, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% τον Μάρτιο και προειδοποίησε για επικείμενη έξαρση του πληθωρισμού και διαφαινόμενη οικονομική συρρίκνωση. Η τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο το 2024.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share