X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ πληθωρισμός θα περιορίσει την ανάπτυξη της Γαλλίας στο 0,6% το 2023

Ο πληθωρισμός θα περιορίσει την ανάπτυξη της Γαλλίας στο 0,6% το 2023

Η Γαλλία αναμένεται να δει τον υψηλό, αν και μειούμενο πληθωρισμό, να περιορίζει την ανάπτυξη της οικονομίας της στο μόλις 0,6% το 2023, από 2,5% πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι σύμφωνη με εκείνη της (Κεντρικής) Τράπεζας της Γαλλίας, αλλά πιο απαισιόδοξη από την εκτίμηση της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,0%.

Η Insee αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει και να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,0%, σε ετήσια βάση, το 2023, από 5,2% το 2022, αλλά να παραμείνει υψηλός, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφέρει επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες – βασικός μοχλός στήριξης της οικονομίας – θα υποχωρήσουν κατά 0,2% φέτος, σε σύγκριση με αύξηση 2,1% το 2022.

Επιπλέον, περιορίζονται οι επενδύσεις των νοικοκυριών, κυρίως στα ακίνητα, ενώ οι επιχειρήσεις περιορίζουν επίσης τις επενδύσεις τους λόγω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων καθώς η ΕΚΤ αυστηροποιεί τη νομισματική πολιτική της.

Υπάρχει “αυτός ο πληθωρισμός που επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση και στη συνέχεια υπάρχουν οι πρώτες συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης στην πραγματική οικονομία, (καθώς) ο πληθωρισμός … παραμένει σχετικά υψηλός, ακόμη και αν έχει αρχίσει να επιβραδύνεται”, δήλωσε ο Julien Pouget, διευθυντής της Insee για την ανάπτυξη, σε συνέντευξη Τύπου.

Τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 6,0%, αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,4% μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εν μέρει λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας από την κορύφωση τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και λόγω του περιορισμού των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν στο 14,3%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο, αλλά ο πληθωρισμός αυτός αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ, στο 7,4%, μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο πληθωρισμός στη μεταποίηση επίσης μειώνεται, ενώ οι αυξήσεις των μισθών έχουν διατηρήσει τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share