Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τη Βουλγαρία να σταματήσει την καλλιέργεια των απειλητικών για τη ζωή καλλιεργειών καπνού, δήλωσε ο Δρ Mihail Okoliyski, εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στον ΠΟΥ την Τετάρτη στη Σόφια.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος είναι «Χρειαζόμαστε τροφή, όχι καπνό», με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καπνοκαλλιεργητές σχετικά με την παραγωγή και τις ευκαιρίες εμπορίας εναλλακτικών καλλιεργειών και να τους ενθαρρύνει να καλλιεργούν βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες. Έχει επίσης ως στόχο να αποκαλύψει τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να παρεμποδίσει τις προσπάθειες υποκατάστασης της καλλιέργειας καπνού με βιώσιμες καλλιέργειες, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Παρότι η καλλιέργεια καπνού είναι ελάχιστη στη Βουλγαρία, εξακολουθεί να λαμβάνει υψηλές επιδοτήσεις, σημείωσε ο οικονομολόγος Δρ Dimitar Sabev του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Δρ Sabev πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι η εγκατάλειψη του καπνού οδηγεί σε ευημερία τον τοπικό πληθυσμό, δίνοντας ως παράδειγμα το χωριό Breznitsa του δήμου Gotse Delchev στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, όπου από το 2013, όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν στραφεί στα σμέουρα, τις φράουλες, τα φουντούκια και τα μανιτάρια, σύμφωνα με στοιχεία.

Η πνευμονολόγος Δρ Σοφία Ανγκέλοβα επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανάλυσης για το 2020, το 39,4% των Βουλγάρων καπνίζει, με τους πιο ενεργούς να είναι μεταξύ 45 και 55 ετών. Ως ανησυχητικό γεγονός, η ειδικός σημείωσε ότι τα παιδιά και οι νέοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές καπνού.

Ο καπνός ευθύνεται για περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, δήλωσε ο Okoliyski, προσθέτοντας πως η καπνοβιομηχανία είναι η μόνη στον κόσμο που σκοτώνει περισσότερους από τους μισούς χρήστες της.

Πηγή:ΚΥΠΕ