X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΟ Πούτιν θέλει «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν το Ρωσικό Φυσικό Αέριο...

Ο Πούτιν θέλει «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν το Ρωσικό Φυσικό Αέριο σε Ρούβλια

Η Ρωσία θα επιδιώξει την πληρωμή σε ρούβλια για τις πωλήσεις φυσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες, δήλωσε τη Τετάρτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτινάσσοντας τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, λόγω των ανησυχιών ότι η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην περιοχή.

Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών τους και την τροφοδοσία των οικονομιών τους έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την αποστολή στρατευμάτων από τη Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και την επακόλουθη επιβολή δυτικών κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Με τον οικονομικό κλοιό να σφίγγει και την Ευρωπαϊκή Ένωση διχασμένη ως προς το αν θα επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ο Πούτιν αντεπιτέθηκε με ένα σαφές μήνυμα:αν θέλετε το φυσικό μας αέριο, αγοράστε το νόμισμά μας.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές που έχουν καθοριστεί σε συμβάσεις που έχουν συναφθεί προηγουμένως», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση με κορυφαίους Υπουργούς της κυβέρνησης. «Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια», είπε.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης της Ευρώπης και οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία έχουν κυμανθεί μεταξύ 200 εκατομμυρίων και 800 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως μέχρι στιγμής φέτος.

Η πιθανότητα αλλαγής νομίσματος οδήγησε ορισμένες ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου έως και 30% υψηλότερα την Τετάρτη.

Το ρωσικό ρούβλι εκτοξεύθηκε για λίγο σε υψηλό τριών εβδομάδων, παραμένοντας αρκετά κάτω από τα 100 ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου. Σημειώνεται πως το ρούβλι έχει υποχωρήσει περίπου 20% από τις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share