X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΟι δηλώσεις Πούτιν δείχνουν πως επιδιώκει κλιμάκωση, δηλώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν κάνοντας...

Οι δηλώσεις Πούτιν δείχνουν πως επιδιώκει κλιμάκωση, δηλώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για «ριψοκίνδυνα πυρηνικά παιχνίδια»

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν απόδειξη πως ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη αλλά επιδιώκει την κλιμάκωση, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο κληθείς κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τις πρωινές δηλώσεις Πούτιν στις οποίες ανακοίνωσε τη στρατιωτική κινητοποίηση της χώρας.

Ο κ. Στάνο τόνισε επίσης πως όσον αφορά την ΕΕ η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της με κάθε τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι Βρυξέλλες στηρίζουν τις προσπάθειες ανακατάληψης εδαφών τα οποία η Ρωσία ενδέχεται να προσαρτήσει στη βάση μελλοντικών δημοψηφισμάτων.

Χαρακτήρισε επίσης τις αναφορές σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων ως «ριψοκίνδυνα πυρηνικά παιχνίδια» εκ μέρους του κ. Πούτιν που μπορούν να επηρεάσουν την Ευρώπη, την Ασία και τον κόσμο, συνδέοντας τη στάση αυτή με τη συμπεριφορά της Ρωσίας σε σχέση με τον Ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η συζήτηση για κατάργηση της πρακτικής της ομόφωνης λήψης αποφάσεων για τις εξωτερικές υποθέσεις ή για κυρώσεις, ο κ. Στάνο έκανε λόγο για «συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη» στην οποία η Κομισιόν ζητά την εισαγωγή στοιχείων απόφασης μέσω ψηφοφορίας στις εξωτερικές υποθέσεις και στην ασφάλεια και άμυνα.

Ωστόσο, υπενθύμισε, για να αλλάξει η πρακτική θα χρειαστεί ομοφωνία, αν και τελευταία ακούγονται περισσότερες απόψεις από κράτη μέλη υπέρ της τροποποίησης της αρχής αυτής καθώς θα επιτρέψει τη γρηγορότερη λήψη αποφάσεων. Από τα κράτη μέλη εξαρτάται πώς θα προχωρήσουν, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ υπενθύμισε πως σε δηλώσεις της, μεταξύ άλλων μετά το τέλος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως πιστεύει ότι οι εξωτερικές υποθέσεις είναι ένας τομέας όπου θα πρέπει να εξεταστεί η μετάβαση από την ομοφωνία στην λήψη αποφάσεων μέσω πλειοψηφίας.

Στάνο: Τυχόν ανακοίνωση προσάρτησης θα έχει επιπτώσεις

Η ομιλία του Ρώσου Προέδρου και οι ανακοινώσεις σε αυτήν «αποτελούν ακόμα μια απόδειξη πως ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου» τόνισε ο κ. Στάνο, κάνοντας λόγο για «ακόμα μια ένδειξη απελπισίας» από την πλευρά του Ρώσου Προέδρου.

Ο κ. Στάνο χαρακτήρισε επίσης την ομιλία ένα μήνυμα προς ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η προώθηση του καταστροφικού του πολέμου, ο οποίος έχει αρνητικές έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο και τον πληθυσμό της Ρωσίας, προκαλώντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε περίπτωση προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών, ο κ. Στάνο επανέλαβε πως όπως έχει πει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, η ανακοίνωση προσάρτησης αποτελεί ενέργεια η οποία θα έχει επιπτώσεις.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πως αυτή την εβδομάδα η προσοχή της ΕΕ είναι στραμμένη στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, και σημείωσε πως τα κράτη μέλη είχαν συνάντηση συντονισμού, για την οποία δεν μπορεί να μοιραστεί λεπτομέρειες καθώς ήταν εμπιστευτικής φύσης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, ο κ. Στάνο επανέλαβε πως, όπως και στην περίπτωση της Ζαπορίζια, ο κ. Πούτιν παίζει «ριψοκίνδυνα πυρηνικά παιχνίδια» (σ.σ.: nuclear gamble). Χαρακτήρισε τη στάση αυτή απαράδεκτη και ενδεικτική για το μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ρώσος Πρόεδρος.

Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό, υπογράμμισε, είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει μόνο την περιοχή της χώρας όπου θα συμβεί, αλλά όλη την Ουκρανία, περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας και όλο τον κόσμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΕ στηρίζει την ουκρανική αντεπίθεση δεδομένου πως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει πει πως θα απαντήσει αν υπάρξει επίθεση σε εδάφη τα οποία θεωρεί ρωσικά (και στο μέλλον ενδέχεται να περιλάβουν προσαρτημένες περιοχές), ο κ. Στάνο απάντησε πως πρόκειται για θέμα αρχών και πως η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της, κάνοντας λόγο για δικαιολογημένο αμυντικό πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος της Προέδρου της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, παρέπεμψε με τη σειρά του σε δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έγιναν από τη Νέα Υόρκη πριν την ομιλία Πούτιν. Όπως υπενθύμισε, η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε σχολιάσει πως η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει «ούτως καλούμενα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές» της Ουκρανίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share