X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟι Φιλιππίνες καλούν την Κίνα να σταματήσει κάθε «προκλητική ενέργεια» μετά από...

Οι Φιλιππίνες καλούν την Κίνα να σταματήσει κάθε «προκλητική ενέργεια» μετά από επεισόδιο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

H Κίνα θα πρέπει να περιορίσει τις δυνάμεις της ώστε να μην διαπράξουν καμία «προκλητική ενέργεια», δήλωσε ο στρατός των Φιλιππίνων τη Δευτέρα, αφού η Μανίλα κατηγόρησε την ακτοφυλακή της Κίνας ότι χρησιμοποίησε λέιζερ για να προσπαθήσει να διακόψει μια αποστολή ανεφοδιασμού των στρατευμάτων της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων (PCG) είπε ότι το σκάφος της βοηθούσε μια αποστολή του ναυτικού να παραδώσει τρόφιμα και προμήθειες σε στρατεύματα που σταθμεύουν σε μια ατόλη στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό στις 6 Φεβρουαρίου, όταν ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής κατεύθυνε ένα «λέιζερ στρατιωτικού βαθμού» στο πλοίο που τύφλωσε προσωρινά το πλήρωμά του στη γέφυρα.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η κινεζική κυβέρνηση να συγκρατήσει τις δυνάμεις της ώστε να μην διαπράξει καμία προκλητική ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Μεντέλ Αγκιλάρ.

Ο Αγκιλάρ αναφέρθηκε και σε σχόλιο του αρχηγού άμυνας των Φιλιππίνων ότι η ενέργεια της κινεζικής ακτοφυλακής ήταν «προσβλητική και επικίνδυνη».

Όπως μεταδίδει το Reuters, το περιστατικό σημειώθηκε 105 ναυτικά μίλια (195 χλμ.) έξω από την φιλιππινική επαρχία Παλαβάν. Η ατόλη είναι η προσωρινή κατοικία μιας μικρής στρατιωτικής ομάδας, σε ένα σκουριασμένο πλοίο. Το μήκους 100 μέτρων πλοίο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθηλώθηκε σκόπιμα στην ατόλη, γνωστή τοπικά ως Ayungin, το 1999 για να ενισχύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Μανίλα στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι.

«Ο σκόπιμος αποκλεισμός των πλοίων της κυβέρνησης των Φιλιππίνων για να παραδώσουν τρόφιμα και προμήθειες στο στρατιωτικό μας προσωπικό…είναι κατάφωρη περιφρόνηση και σαφής παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Φιλιππίνων», ανέφερε η PCG σε δήλωση.

Οι εικόνες που παρασχέθηκαν από το PCG έδειχναν ένα πράσινο φως να εκπέμπεται από ένα κινεζικό σκάφος.

Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχόλιο. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί «εγκάρδια» τα θαλάσσια ζητήματα με τις Φιλιππίνες κατά την επίσκεψη του προέδρου Φερδινάνδ Μάρκος του νεότερου, στο Πεκίνο τον Ιανουάριο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί λέιζερ στην περιοχή. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Αυστραλία κατηγόρησε το Πεκίνο για «πράξη εκφοβισμού» αφού σκάφος του κινεζικού πολεμικού ναυτικού κατεύθυνε λέιζερ σε ένα αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος επιτήρησης.

Το αναφερόμενο περιστατικό για αποκλεισμό της αποστολής ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων έρχεται καθώς ο Μάρκος έχει εκφράσει τη διάθεσή του για τη σύναψη συμφωνίας για επίσκεψη στρατιωτικών δυνάμεων (VFA) με την Ιαπωνία για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας.

Ο Μάρκος επισκέφθηκε την Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα για να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς ασφαλείας με το Τόκιο, το οποίο τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική του ανάπτυξη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τροφοδοτούμενη από ανησυχίες για επιθετικές κινεζικές ενέργειες στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων παραχώρησε επίσης πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσβαση σε πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο ενός VFA, μια κίνηση που η Κίνα είπε ότι υπονόμευσε την περιφερειακή σταθερότητα και αύξησε τις εντάσεις. Το VFA προβλέπει κανόνες για την εναλλαγή χιλιάδων στρατευμάτων των ΗΠΑ εντός και εκτός των Φιλιππίνων για ασκήσεις.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share