X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟι Γερμανοί πολιτικοί για στάση Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Γερμανοί πολιτικοί για στάση Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε κατά της διασύνδεσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τα δυο ζητήματα δεν εξαρτώνται το ένα από το άλλο, δήλωσε τη Δευτέρα στο Βερολίνο. «Γι’ αυτό και θεωρώ ότι δεν πρέπει να κατανοούνται ως αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα». Ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι η Σουηδία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Ελπίζω ότι σύντομα θα πετύχουμε το να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ».

Η Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ συνεχάρη στο twitter τη Σουηδία ως το επόμενο μέλος της αμυντικής Συμμαχίας: «Καλά νέα από το Βίλνιους: Ο δρόμος είναι επιτέλους ανοιχτός για την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι από κοινού προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς. Θα γίνουμε 32 χώρες και θα είμαστε όλοι πιο ασφαλείς μαζί. Θερμά συγχαρητήρια Σουηδία!».

Αλλά και ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εμφανίστηκε επίσης θετικός: «Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας είναι ένα καλό βήμα. Ενισχύει το ΝΑΤΟ και ακολουθεί την επιθυμία των Σουηδών. Ένα ισχυρό και, πάνω απ’ όλα, ισχυρό στην Ευρώπη ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την αρχιτεκτονική Ασφαλείας του κόσμου σε καιρούς σαν κι αυτούς».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Μίκαελ Ροτ, σχολίασε την αλλαγή στάσης του Τούρκου Προέδρου  λέγοντας «οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν ανάγκη την αναστάτωση, όπως εάν φυτό εσωτερικού χώρου έχει ανάγκη το φως του ήλιου». Παρά ταύτα, ο Eρντογάν είχε τη δυνατότητα να δείξει στο εσωτερικό της χώρας ότι αντιστέκεται στη Δύση και να κερδίσει τα F-16, τα οποία προσπαθούσε να αποκτήσει εδώ και πολύ καιρό «και τα οποία ο φερόμενος με εξυπνάδα Αμερικανός Πρόεδρος  αρνούνταν να του παραχωρήσει μέχρι να δώσει το “πράσινο φως” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σημαντική για όλους μας».

Ο Ροτ χαρακτήρισε «κάτι παραπάνω από παράλογη» την απαίτηση της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ ως αντάλλαγμα για το «Ναι» στη Σουηδία. Η ένταξη στην Ένωση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή παζαριού, αλλά συνδέεται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων. Η Σουηδία πληροί τα κριτήρια για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την ώρα που «η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από τις προϋποθέσεις για την αποδοχή της στην ΕΕ». Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δηλώνει σε αυτό το πλαίσιο ότι «δεν μπορεί να φανταστεί» να έχουν δοθεί στην Τουρκία άλλα ανταλλάγματα εκτός από τα F-16 και εξέφρασε την ευχή ο Τούρκος Πρόεδρος να αλλάξει τελείως πολιτική πορεία και να προσεγγίσει την ΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share