X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠαρουσίαση της γερμανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας

Παρουσίαση της γερμανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας

Ο Καγκελάριος Σολτς παρουσίασε την Τετάρτη την πρώτη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας μαζί με την Υπουργό Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ, την Υπουργό Εσωτερικών Nάνσι Φέζερ, τον Υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και τον Υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, διατυπώνει κατευθυντήριες γραμμές με στόχο «την ενίσχυση της Ασφάλειάς μας έναντι των εξωτερικών απειλών».

Στη Στρατηγική αναλύεται το τρέχον περιβάλλον Ασφαλείας και συνάγονται εξ αυτού «συγκεκριμένα μέτρα και σχέδια». Η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο: «Η “Αλλαγή Εποχής” ήταν καθοριστικός παράγοντας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τη Στρατηγική Ασφαλείας ως μια ασυνήθιστη και σημαντική απόφαση. Παραμένει κεντρική αποστολή του κράτους να φροντίζει για την Ασφάλεια των πολιτών του, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Ασφαλείας, στόχος είναι η αλληλεπίδραση και ο συντονισμός όλων των μέσων και εργαλείων, προκειμένου να ενισχυθεί η Ασφάλεια της Γερμανίας έναντι των εξωτερικών απειλών. Για το σκοπό αυτό, καταλαμβάνει όλους τους σχετικούς τομείς Πολιτικής, από την Εθνική Άμυνα και τη συμμετοχή στην Άμυνα του ΝΑΤΟ, την προστασία των τεχνικών υποδομών και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και το διάστημα, έως την Ασφάλεια στην προμήθεια Πρώτων Υλών, Ενέργειας και Τροφίμων. Η Στρατηγική Ασφαλείας αναφέρεται επίσης στην Πολιτική Άμυνα και την Πολιτική Προστασία, την Αναπτυξιακή Πολιτική, την προστασία από τις εξωτερικές επιρροές και την κατασκοπεία, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης και των πανδημιών.

Οι ειδικοί της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής χαρακτηρίζουν «πρωτοποριακό» το αποτέλεσμα. Αποτελεί «τεράστια επιτυχία» το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει αναπτύξει μία διϋπουργική Εθνική Στρατηγική, προσθέτουν.

«Χωρίς Ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Ελευθερία, ούτε Σταθερότητα, ούτε Ευημερία», δήλωσε ο Καγκελάριος. «Η προσήλωση στην ΕΕ και στη διατλαντική Συμμαχία» παραμένει κεντρικής σημασίας για την ταυτότητα της Γερμανίας σε σχέση με την Πολιτική Ασφαλείας, πρόσθεσε. Ο Σολτς αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στη «βαθιά φιλία μας με τη Γαλλία και τη στενή μας συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Στη Στρατηγική η Γερμανία δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, να συμμορφωθεί μελλοντικά με το στόχο του 2% του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και να εξασφαλίσει αποθέματα Τροφής και Ενέργειας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο Υπουργός Οικονομικών Λίντνερ τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να επιτευχθεί ο στόχος του 2% ήδη από το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί θέμα άθροισης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας με το Ειδικό Ταμείο για τον ομοσπονδιακό στρατό. Ο Σολτς είπε ότι ο στόχος θα ισχύει και κατά τη δεκαετία του 2030.

Προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα στο μέλλον την παραπληροφόρηση και άλλες μορφές εξωτερικής επιρροής, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επιδιώξει την ενίσχυση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας.

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων της χώρας στον εντοπισμό, την ανάλυση και την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών και την περαιτέρω ανάπτυξη εργαλείων αντίδρασης. «Σε αυτά περιλαμβάνονται και η ενίσχυση των δυνατοτήτων των Υπηρεσιών Πληροφοριών μας σε σχέση με την ανάλυση», τονίζει το έγγραφο. Ειδικά για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχεδιάζεται μια Στρατηγική που θα αναπτύσσει «τα εργαλεία έγκαιρου εντοπισμού της χειραγώγησης της Επικοινωνίας».

Σε σχέση με την Κίνα αναφέρεται στο έγγραφο ότι είναι εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος -μια διατύπωση που χρησιμοποιείται και από την ΕΕ. «Παρατηρούμε ότι τα στοιχεία της αντιπαλότητας και του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στη Στρατηγική. Ταυτόχρονα, η Κίνα παραμένει ένας εταίρος, «χωρίς τον οποίο πολλές από τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share