Το ποσό των 47,6 εκατομμυρίων δολαρίων παρέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην εταιρία Tetra Tech, Inc. με έδρα την Καλιφόρνια για την αποναρκοθέτηση στην Ουκρανία.

Όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Tetra Tech, σύμφωνα με τους όρους του έργου, θα ενισχύσει την ικανότητα της κυβέρνησης της Ουκρανίας να εντοπίζει και να απομακρύνει νάρκες ξηράς, μη εκρηκτικά και εγκαταλειμμένα πυρομαχικά, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλους εκρηκτικούς κινδύνους σε περιοχές που ζει άμαχος πληθυσμός.

Η Tetra Tech θα εκπαιδεύσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας με βάση τα διεθνή πρότυπα και θα τους παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους. Το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών θα υποστηρίξει επίσης ομάδες εκκαθάρισης και εκπαίδευσης κινδύνου εκρηκτικών μηχανισμών μέσω της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης “Ουκρανική Ένωση Ναρκοπεδίων”.

Το έργο αποτελεί μέρος της βοήθειας αποναρκοθέτησης ύψους 91,5 εκατομμυρίων δολαρίων που θα παράσχει το Υπουργείο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανθρωπιστικές προκλήσεις που δημιουργούνται από τις συνέπειες του πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκτιμά ότι 160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της γης της μπορεί να είναι μολυσμένα, δηλαδή περίπου το μέγεθος της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και του Κονέκτικατ μαζί.

“Από το 1993, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει περισσότερα από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφαλή εκκαθάριση ναρκών ξηράς και εκρηκτικών όπλων πολέμου καθώς και για την εξασφάλιση και την ασφαλή διάθεση περίσσειας φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και πυρομαχικών σε περισσότερες από 100 χώρες και εδάφη,” αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή:ΚΥΠΕ