X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση του πολέμου

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση του πολέμου

Έφοδος επικεντρωμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς όμως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων αλλού να αποκλιμακωθούν: οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, που απαιτεί κατ` αυτές νέα αντίδραση από τη Δύση.

Όπως προτού η Ρωσία αρχίσει την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε χθες Δευτέρα στον Τύπο για αυτές που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού.

Κατά τον αξιωματούχο, η Μόσχα “οδεύει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει την έφοδο της στην ανατολική Ουκρανία και σε τομείς της νότιας Ουκρανίας”. Προσπάθησε να “υποτάξει όλη την Ουκρανία και απέτυχε”, έκρινε και εκτίμησε πως η νέα φάση “μπορεί να διαρκέσει μήνες ή περισσότερο”.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, “η Μόσχα θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην υπόλοιπη χώρα για να προκαλεί ζημιές από στρατιωτική και οικονομική άποψη και, σαφώς, για να σπέρνει τρόμο”.

Στο μεταξύ, αφού οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν “περαιτέρω κυρώσεις” σε βάρος της Ρωσίας.

Θα ανακοινωθούν “αυτή την εβδομάδα”, διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, επιμένοντας στη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει “συναίνεση” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την πλευρά της συζητά “κατεπειγόντως” νέα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.

Αφού ανακοίνωσαν ήδη αρκετούς γύρους μέτρων, δεν απομένουν πλέον παρά λιγοστές επιλογές στους δυτικούς, πέραν της μείζονος, της περιστολής των πωλήσεων ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, οι οποίες προς το παρόν έχουν μείνει πρακτικά αλώβητες.

Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είπε ακόμη πως “είδαμε φρικαλεότητες, είδαμε εγκλήματα πολέμου”, πάντως “δεν έχουμε δει ως αυτό το στάδιο επίπεδο επιθέσεων που να φθάνει στο επίπεδο της γενοκτονίας” αν και “αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε”.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε από την πλευρά του τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πως διέπραξαν “εγκλήματα πολέμου” που θα “αναγνωριστούν ως γενοκτονία”, διαμηνύοντας πως οι υπεύθυνοι “θα πληρώσουν”.

Η Μόσχα διαψεύδει ότι τα στρατεύματά της σκότωσαν αμάχους στην Μπούτσα και ευρύτερα στην περιφέρεια του Κιέβου. Το Κρεμλίνο και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλούν για “σκηνοθεσία” προορισμένη για τα μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος ανήγγειλε στο διάγγελμά του που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ πως θα απευθυνθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ τόνισε πως είναι προς το συμφέρον του Κιέβου να διεξαχθεί όσο πιο διαφανής έρευνα είναι δυνατόν για τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, για τους οποίους η κυβέρνησή του και δυτικές χώρες κατηγορούν τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Εξάλλου, η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Στην απογευματινή αναφορά του, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ακόμη πως δυνάμεις του κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών, έναν χώρο αποθήκευσης καυσίμων και δύο θέσεις διοίκησης και ελέγχου σε νέες επιδρομές.

Ανέφερε επίσης ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν δύο χιλιόμετρα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το 90% της περιφέρειας αυτής δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Επιπρόσθετα, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του αργά χθες Δευτέρα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram αργά χθες Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει με αυστηρότητα τις νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών τις οποίες ανήγγειλαν δυτικές Κυβερνήσεις.

Για τον Ρώσο πρώην Πρόεδρο, το να απελαύνονται διπλωμάτες ως μέσο άσκησης πίεσης είναι “παράλογη” πρακτική, “δεν οδηγεί πουθενά”.

Η Μόσχα θα απαντήσει στην απόφαση της Γαλλίας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία εκτίμησε ότι οι σχέσεις της με τη Γερμανία θα “επιδεινωθούν” περαιτέρω μετά τη “μη φιλική” απόφαση του Βερολίνου να απελάσει σχεδόν 40 Ρώσους διπλωμάτες σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει καμία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τη σφαγή στην Μπούτσα”, ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αξίωσαν χθες την “αναστολή” της συμμετοχής της Ρωσίας στο φόρουμ αυτό των Ηνωμένων Εθνών μετά τις “εικόνες από την Μπούτσα”, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε “απίστευτη” την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, περιέγραψε ως “σκηνοθετημένη πρόκληση” τις ωμότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους.

Επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός δεν διέπραξε “απάνθρωπες φρικαλεότητες εναντίον άμαχου πληθυσμού”.

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανή Γενική Εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share