Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς υποστηρίζουν, σύμφωνα με περιοδική δημοσκόπηση του DeutschlandTrend που διενεργείται για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης του ARD, την πρόταση να διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Παράλληλα, το ήμισυ επιθυμεί να υποδέχεται η Γερμανία λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι τώρα.

Το 79% των Γερμανών θεωρεί ότι η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για διεκπεραίωση της διαδικασίας ασύλου στις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και μόνο το 11% είναι της αντίθετης άποψης.

Το 84% πάντως τω ερωτηθέντων θεωρεί σωστό να δέχεται η Γερμανία πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν τον πόλεμο -ποσοστό κατά 10% χαμηλότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016.

Σε ποσοστό 70% υποστηρίζουν την υποδοχή ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους λόγω λιμού ή φυσικών καταστροφών και σε ποσοστό 68% την υποδοχή όσων γίνονται πρόσφυγες για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους, ενώ μόνο το 30% συμφωνεί με την υποδοχή όσων δεν έχουν στην πατρίδα τους εργασία ή εισόδημα.

Με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες διάσωσης ανθρώπων στη Μεσόγειο συμφωνεί το 60% των ερωτηθέντων, ενώ σε ίδιο ποσοστό οι Γερμανοί θεωρούν ότι τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει με ίδιες δυνάμεις να διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα.

Παράλληλα, ένα ποσοστό 52% εκτιμά ότι η χώρα θα πρέπει στο εξής να δέχεται λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι τώρα, ενώ σε ποσοστό 41% οι Γερμανοί είναι της άποψης ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα για την άσκηση μιας καλής μεταναστευτικής πολιτικής, επισημαίνεται ότι πρώτη έρχεται η Ένωση CDU/CSU με ποσοστό 21%, κατόπιν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με ποσοστό 16%, το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 12%, οι Πράσινοι με 6%, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά/Die Linke με 4%. Το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους προκαλεί φόβο το γεγονός ότι έρχονται στη Γερμανία τόσοι πρόσφυγες και το 77% ότι τα πολιτικά κόμματα ασχολούνται πολύ λίγο με τα προβλήματα που προκαλεί η μετανάστευση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Ένωση CDU/CSU και πάλι έρχεται πρώτη με ποσοστό 30%, και ακολουθεί το SPD με 17%, το κόμμα των Πρασίνων και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 16% -το υψηλότερο ποσοστό για το AfD από τον Νοέμβριο του 2018- ενώ, τέλος, το FDP συγκεντρώνει ποσοστό 7% και το κόμμα Die Linke 5%.

Πηγή:ΚΥΠΕ