Η ρωσική διπλωματία παρακολουθεί «χωρίς οποιαδήποτε αυταπάτη» την υπό εξέλιξη συζήτηση εντός της ΕΕ για τις σχέσεις της με τη Ρωσία κι εκφράζει τη λύπη της γιατί οι προτάσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ «δεν υπονοούν καν κάποια στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, αλλά μόνο προκαλούν την εδραίωση μιας νέας παρατεταμένης διάσπασης της Ευρώπης», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν προτείνονται οποιεσδήποτε συνταγές για την υλοποίηση των προβλημάτων, που έχουν συσσωρευθεί, ωσάν η Ρωσία, είτε η ΕΕ μπορούν ως γεωγραφικοί και πολιτισμικοί γείτονες να ξεφύγουν ο ένας από τον άλλο», είπε η κ. Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα «έξι σημεία», που εισηγήθηκε ο κ. Μπορέλ, τα οποία, κατά τη Μόσχα συνοψίζουν τους σκοπούς της σημερινής ηγεσίας της ΕΕ: «να δώσουν μια αληθοφανή εξήγηση στις προσπάθειες να οδηγηθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία έως την πολιτική σύγκρουση, να αφαιρεθεί η κοινή τους ιστορία και οικονομική βάση,… να περιοριστούν για τους πολιτικούς του μέλλοντος οι δυνατότητες εξεύρεσης εξόδου από αυτή τη βαθιά κρίση».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος ισχυρίζεται ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες το αίτημα της πλειονότητας της ευρωπαϊκής κοινωνίας συνίσταται στο ακριβώς αντίθετο» και χαρακτηρίζει τον κ. Μπορέλ ως τον «πλέον συγκρουσιακό ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ όλων των εποχών, τον οποίον θα θυμούμαστε για τις πολεμοχαρείς εκκλήσεις για “νίκη στο πεδίο της μάχης” και τις ρατσιστικές κρίσεις για τον “ευρωπαϊκό κήπο” και τις “ζούγκλες”, που περικυκλώνουν τους Ευρωπαίους».

Κατά τη Μαρία Ζαχάροβα οι προτάσεις Μπορέλ καθιστούν φανερό ότι «το πρόβλημα της Ουκρανίας με το εμπνευσμένο από τη Δύση πραξικόπημα του 2014 δημιουργήθηκε τεχνητά ως ιδεολογική προκάλυψη για το στόχο της πολιτικής, οικονομικής, τεχνολογικής και ανθρωπιστικής ανάσχεσης της Ρωσίας για την κατοχύρωση της ηγεμονίας της Δύσης στην Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά», γι’ αυτό και «για συνομιλίες διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης, αλλά και εν γένει για την κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη δεν υπάρχει ούτε λέξη στις προτάσεις Μπορέλ».

Οι εν λόγω προτάσεις δίνουν, σύμφωνα με τη κ. Ζαχάροβα, έμφαση στην «υποδαύλιση εσωτερικής πολιτικής κρίσης στη Ρωσία, εκκαθάριση του ευρωπαϊκού ενημερωτικού τοπίου από εναλλακτικές απόψεις, κατοχύρωση των Δυτικών Βαλκανίων ως σφαίρα επιρροής της ΕΕ, μεταφορά του ανταγωνισμού με τη Μόσχα στο μετασοβιετικό πεδίο, “εμφύτευση” των δυτικοευρωπαϊκών “κανόνων” και “απομόνωση” της Ρωσίας», με την τελευταία να έχει καταστεί «έμμονη ιδέα και πραγματικός αυτοσκοπός της ΕΕ».

Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο αυτός ο σκοπός είναι «αδιέξοδος και επιφέρει μόνο απώλειες για τις χώρες της ΕΕ και τους πολίτες της, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα στρατηγικά λάθη των πολιτικών του από την τσέπη τους», τη στιγμή, που σύμφωνα με τη κ. Ζαχάροβα οι περισσότερες πρωτεύουσες του κόσμου «δεν είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις Βρυξέλλες, οι οποίες με τη μεσαιωνική λογική της επιστρέφει τον κόσμο στις εποχές του σχίσματος, των υψηλών τειχών και των πολιορκημένων κάστρων», ωσάν η ηγεσία της ΕΕ, «επιμολυνθείσα με κάποιον ανώμαλο πολιτικό ιό, αποφάσισε να αυτοαπομονωθεί από τη Ρωσία».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρακτική σημασία των αποτελεσμάτων των συζητήσεων εντός ΕΕ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την υιοθέτηση της νέας πραγματικότητας “επί του εδάφους”, από την κατανόηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη διαμόρφωση της ασφάλειας στην κοινή ευρωπαϊκή ήπειρο με τη Ρωσία, από την ικανότητα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, βασιζόμενες στη δική τους κυριαρχία, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των δικών τους πολιτών και της ΕΕ συνολικά, χωρίς να μετατρέπονται σε δευτερεύον εργαλείο της γεωπολιτικής εξάπλωσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», καταλήγει στη δήλωσή της η Μαρία Ζαχάροβα.

Πηγή:ΚΥΠΕ