X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟι Σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πούνε την αλήθεια, λέει Βρετανός...

Οι Σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πούνε την αλήθεια, λέει Βρετανός αξιωματούχος

Οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πούνε την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, αν και η έκταση των λανθασμένων υπολογισμών της Ρωσίας πρέπει να έχει γίνει πλέον απολύτως ξεκάθαρη στο καθεστώς, είπε σε μία σπάνια δημόσια ομιλία του ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας GCHQ, συμφωνώντας με χθεσινές αμερικανικές αναλύσεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Αυστραλία, ο σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ που ηγείται της υπηρεσίας παρακολούθησης επικοινωνιών και κυβερνοχώρου, χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή «στρατηγικό εσφαλμένο υπολογισμό» και είπε πως πλέον η σύρραξη έχει γίνει «προσωπικός πόλεμος του Πούτιν».

Σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος υποτίμησε την ουκρανική αντίσταση και την ισχύ της απάντησης της Δύσης, δεν υπολόγισε το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών για τη χώρα του και υπερεκτίμησε τις ικανότητες των στρατευμάτων του, θεωρώντας ότι θα κατήγαγε μια γρήγορη νίκη.

Αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο σερ Τζέρεμι είπε: «Έχουμε δει Ρώσους στρατιώτες, με ελλείψεις όπλων και ηθικού, να αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές, να σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό, ακόμα και να καταρρίπτουν κατά λάθος δικά τους αεροσκάφη». Πρόσθεσε πως η διοίκηση και ο έλεγχος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται σε «χάος».

Ο επικεφαλής της GCHQ είπε επίσης ότι έχει παρατηρηθεί μια εντατικοποίηση της δραστηριότητας των μισθοφόρων της ομάδας Wagner, καθώς μετακινούν δυνάμεις από άλλα μέτωπα συρράξεων προς την Ουκρανία και στρατολογούν νέα μέλη. «Οι στρατιώτες αυτοί είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως ‘τροφή για τα κανόνια’ σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες», σχολίασε ο σερ Τζέρεμι.

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων σε πολλές επιμέρους ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά στόχων στην Ουκρανία, αλλά και στο ρόλο της Κίνας. Εκτίμησε πως το Πεκίνο έχει μείνει εν πολλοίς σιωπηρό για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία ώστε να προστατεύσει τις τις δικές του βλέψεις για την Ταϊβάν.

Σημείωσε επίσης ότι οι Κινέζοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αγοράζουν φθηνά ρωσικούς υδρογονάνθρακες και εκτίμησε ότι στο μέλλον ίσως η εξασθενημένη Ρωσία διαπιστώσει πως η Κίνα θα την έχει θέσει εκτός εξίσωσης σε μια σειρά αντικρουόμενων διεθνών συμφερόντων.

Αναφορικά με τη στάση της Κίνας, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε την Τετάρτη από τη Νορβηγία ότι το Πεκίνο προκύπτει ως ο «αναπόφευκτος νικητής» από την αποτυχία της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ο ίδιος εκτίμησε στην ουσία πως η Κίνα εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να επεκτείνει την επιρροή της όσο η Ρωσία εξασθενεί. «Δεν είναι σύμπτωση που η κινεζική στήριξη στη Ρωσία έχει υπάρξει χλιαρή, στην καλύτερη περίπτωση. Οι Ρώσοι πρόκειται να ανακαλύψουν ότι είναι πραγματικά πολύ μόνοι», είπε ο κ. Γουάλας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share