X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΟι υποψήφιοι για τις προεδρικές είναι τρεις, λέει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και...

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές είναι τρεις, λέει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ανακοινώνει αρχές Ιουλίου τους 100 άξονες πολιτικής

Τρεις είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές: ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ και ο «original», Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας λόγο για «παράδοξα» που συμβαίνουν στην Κύπρο ενόψει των προεδρικών και αναφέροντας πως «λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει».

Αποτιμώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στη Λευκωσία, το πολιτικο-ιδεολογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ στις 17 και 18 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την Προεδρία είπε ότι το πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο επικαιροποιεί, δεν αλλάζει την φιλοσοφική και αξιακή βάση του κόμματος. «Γερά είναι τα θεμέλια των αξιών μας, αλλά προσαρμοζόμαστε με βάση της σημερινές συνθήκες» είπε.

Το μανιφέστο, συνέχισε, είναι ένα κείμενο αρχών που ανανεώνει την συμφωνία της παράταξης με την κυπριακή κοινωνία και κατοχυρώνει την φιλοσοφία με την οποία τους εμφύσησε η μεγάλη προσωπικότητα του Γλαύκου Κληρίδη. Είναι ξεκάθαρο το όραμα για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον κόσμο, πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε δε ότι στις 4 Ιουλίου, ανήμερα της 46ης επετείου ίδρυσης του ΔΗΣΥ, θα ανακοινώσει το πλήρες σχέδιο 100 αξόνων πολιτικής για την επόμενη ημέρα της Κύπρου. «Δεν υπάρχει για εμάς καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την ιστορία μας, από του να καταθέσουμε τις προτάσεις, όπως αυτές σμιλεύτηκαν μέσα από την 9μηνη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου».

Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ομιλία του, την παράθεση του έργου της Κυβέρνησης και την στήριξη στο πρόσωπό του. Ευχαρίστησε επίσης τους ξένους ηγέτες και ειδικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, την Κύπρια Επίτροπο Υγείας για την συμβολή της στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση στην Ευρώπη. Η παρουσία τους ανέδειξε την διεθνή εμβέλεια του ΔΗΣΥ, είπε, που συμβολίζει το αξιακό πλαίσιο του κόμματος.

Εχουμε τους θεμελιούς της διακυβέρνησης των τελευταίων 10 χρόνων και μπορούμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα, έχοντας προίκα το ταμείο ανάκαμψης των 4,5 δις ευρώ, πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε επίσης τους Βουλευτές, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους για τις καίριες διαπιστώσεις και τα καλά τους λόγια. «Η στήριξη στον ΔΗΣΥ παραμένει δυνατή και ακλόνητη» ανέφερε. Ευχαρίστησε τα στελέχη του ΔΗΣΥ για την μαζική παρουσία τους στο συνέδριο και όσους βοήθησαν για τον ανοικτό προσυνεδριακό διάλογο.

Το συνέδριο του ΔΗΣΥ, είπε, μετεξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας, που ήταν και ο στόχος, κι ευχαρίστησε γι’ αυτό, τον Μιχάλη Σοφοκλέους, Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής. Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ανέφερε, έλαμψε η πολυφωνία και η ελευθερία λόγου του ΔΗΣΥ, λέγοντας πως ακούστηκαν υποστηρικτικές θέσεις, κριτικές και εισηγήσεις και οι σύνεδροι μίλησαν ισότιμα, ανεξάρτητα αξιωμάτων σε μια μαραθώνια, ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία και ανοικτή στα ΜΜΕ από το πρώτο λεπτό. «Εμείς δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια, δεν κρυβόμαστε και δεν κάνουμε τοποθετήσεις μέσα από ελεγχόμενο περιβάλλον».

Η χώρα μας έχει μπροστά της ένας ναρκοπέδιο και νάρκες, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η κρίση τροφίμων που επιδείνωσε η εγκληματική – όπως ανέφερε – εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νάρκη είναι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, η παράνομη μετανάστευση με την Τουρκία να μην διστάζει να εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους, πρόσθεσε. Νάρκη είναι ο φόβος ενός νέου κύματος ανεργίας, εθνική νάρκη είναι η νέα τουρκική επιθετικότητα και η βίαιη επαναφορά του αναθεωρητισμού, πρόσθεσε.

«Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν με πραγματικούς πολιτικούς όρους και να αποφασίσουν με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Πρέπει να περάσουμε με ασφάλεια αυτό το ναρκοπέδιο για να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο που μας αξίζει» είπε. Είναι οι πολίτες που θα αποφασίσουν ποιος θα τους οδηγήσει απέναντι από το ναρκοπέδιο, πρόσθεσε.

Την χώρα μας οχυρώνουν οι αποτελεσματικές πολιτικές, η ικανή και έμπειρη διαχείριση, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση, συνέχισε λέγοντας πως η διακυβέρνηση «όταν έχεις μπροστά σου να διαβείς ναρκοπέδιο, δεν είναι δημόσιες σχέσεις».

Μίλησε για προειδοποιήσεις για οικονομικό τσουνάμι το 2013, αξιόπιστη διαχείριση με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πλάτες του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του, ώστε από την χρεοκοπία να υπάρξει ανάκαμψη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και την νέα κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μας οχυρώνει η στήριξη της Ελλάδας, μιας Ελλάδας πιο ισχυρής και πιο αξιόπιστης, ίσως η πιο αξιόπιστη Ελλάδα μεταπραξικοπηματικά» ανέφερε. Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι δίπλα στον ΔΗΣΥ, δίπλα στην Κύπρο.  «Ως εκ τούτου είναι ύψιστη τιμή η ξεκάθαρη στήριξη προς το πρόσωπό μου και γι’ αυτόν τον ευχαριστώ». Μαζί δημιουργούμε έναν άξονα δημοκρατίας, ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης στα ΝΑ σύνορα της Ευρώπης, από τον Έβρο ως το Κάβο Γκρέκο.

Προσκαλούμε κάθε χώρα της περιοχής, που σέβεται το διεθνές δίκαιο να συμμετάσχει, χωρίς κανένα αποκλεισμό, σημείωσε.

Τους οχυρώνει, συνέχισε, η στήριξη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της ΕΕ, του ΕΛΚ, και του Προέδρου του, Μάνφρεντ Βέμπερ, «ενός στενού μου φίλου, στενού συνεργάτη αλλά πρωτίστως ενός πραγματικού φίλου της Κύπρου και των δικαίων της». Σημείωσε δε ότι το ΕΛΚ είναι η Κυβέρνηση των Βρυξελλών εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Πρόγραμμα

Κοιτάνε μπροστά με ενότητα, σοβαρότητα και πολύ δουλειά, ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με την συμπαράσταση της Ελλάδας και της ΕΕ, το πρόγραμμα για την Κύπρου του αύριο. Με την εμπειρία και τις ικανότητές μας θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και είμαι βέβαιος, θα κερδίσουμε τις προκλήσεις μιας νέας εποχής, την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει να βιώνουμε, συμπλήρωσε.

Η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ανάπτυξη δεν είναι δεόμενες, αρκεί μια σπίθα για να φέρει μια μεγαλύτερη πυρκαγιά από αυτή που βιώσαμε το 2013, συνέχισε. Ερασιτεχνισμοί, αυτοσχεδιασμοί δεν χωράνε, είπε. Στον ΔΗΣΥ είμαστε μαθημένοι από κρίσεις, πρόσθεσε λέγοντας πως ο Γλαύκος Κληρίδης παρέλαβε χάος και παρέδωσε κράτος και ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε μια χρεωκοπημένη οικονομία και παραδίδει γερά θεμέλια.

Οι πολίτες, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, θα επιλέξουν αν πάμε μπροστά ή αν θα πάμε πίσω, κάνοντας λόγο για συνέχιση της σταθερής πορείας με οδηγό της εμπειρία τους και την αποτελεσματικότητα ή θα επιτρέψουν να πάμε πίσω στο άγχος της επιβίωσης του λαού.

Η αντιπολίτευση στην αδυναμία της να σταθεί απέναντί τους, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στηρίζει υποψήφιους που προσφέρθηκαν να αλώσουν και να λεηλατήσουν την φιλοσοφία του ΔΗΣΥ. «Υποψήφιοι που αλαζονικά θεωρούν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το συλλογικό οικοδόμημα του ΔΗΣΥ και το οποίο είδαμε στην πλήρη του ανάπτυξη στο συνέδριο» πρόσθεσε.

Προσκάλεσε για ακόμη μια φορά τους ανθυποψηφίους σε ντιμπέιτ διερωτώμενος «τι φοβούνται και κρύβονται; Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξουμε, πολιτικές θέσεις θα κριθούν, η διαχείριση του μέλλοντος του τόπου μας. Δεν θα κάνουμε εκλογές απολιτίκ και ίνσταγκραμ».

O κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για παράδοξα, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει υποψήφιο που ανακοίνωσε μετά την στήριξη του ΑΚΕΛ στο πρόσωπό του, ότι αποφάσισε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Μαυρογιάννη, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου λέγοντας ότι «αυτά τα παράδοξα περνούν απαρατήρητα. Δεν τα βλέπω να σχολιάζονται».

Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, είπε, «βάλθηκαν να φέρουν την αλλαγή». Αλλαγή στην διαχείριση του Κυπριακού θα κάνει το ΑΚΕΛ με τον διαπραγματευτή του Αναστασιάδη, διερωτήθηκε. Για το ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι τα πράγματα είναι «προαποφασισμένα» από τον Απρίλιο και τις συναντήσεις «για το θεαθήναι» τις αφήνει ασχολίαστες. Με ποιον θα κάνει την αλλαγή το ΔΗΚΟ, διερωτήθηκε, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος στις παρεμβάσεις του θεωρεί επιτυχημένο – και είναι – το έργο που πάραξε η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. «Θα κάνει την αλλαγή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη που ήταν κύριο στέλεχος της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ και θ’ απαλλάξει, θα γλυτώσει τον τόπο από τον ΔΗΣΥ, επιλέγοντας κάποιον που ακόμα και σήμερα που είναι ανεξάρτητος, συνεχίζει και λέει ότι είναι κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ» αναρωτήθηκε.

Μόνο στην Κύπρο αυτά τα πράγματα, πρόσθεσε, «σχολιάζονται ωσάν να είναι το νέο, το φρέσκο. Σε οποιεσδήποτε σύγχρονες δημοκρατίες, αυτά θα είχαν περάσει από κριτικές».

Τί είναι αυτό το νέο ήθος, διερωτήθηκε, «είμαι ανεξάρτητος, αύριο θα είμαι υποψήφιος του ΔΗΚΟ, αλλά την ίδια στιγμή παραμένω Συναγερμικός. Αυτά είναι τα νέα ήθη».

Στην παρατήρηση ότι πάει το κόμμα και στηρίζει τον υποψήφιο και δεν είναι υποψήφιος του κόμματος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «θα έχουμε τρεις υποψηφίους: τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ, τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και τον original, τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ».

Όταν κατεβαίνεις ενάντια στο κόμμα σου, πρέπει να τεκμηριώσεις ότι διαφωνείς με τις πολιτικές του κόμματός σου, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι στο Κυπριακό υποστηρίζουν την ΔΔΟ. Διαφωνούν με την οικονομία, διερωτήθηκε. «Εμείς είμαστε του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ελεύθερη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο. Αυτή είναι η αξιακή μας βάση όλα αυτά χρόνια».

Στην δεκαετία του Νίκου Αναστασιάδη, είπε, «ταπεινά το λέω», οι αποφάσεις πλησιάζουν και σοσιαλιστικές προσεγγίσεις, ΕΕΕ, σύνταξη χηρείας, το ΓεΣΥ που είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο. Το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ όταν κυβερνούσαν, συνέχισε, κατάργησαν το συνταξιοδοτικό, κουτσούρεψαν την ΑΤΑ, τα επιδόματα των πολυτέκνων, τα επανέφερε η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι βιάστηκε να εξαγγείλει υποψηφιότητα, βιάζετε τώρα για ντιμπέιτ και κατά πόσο ανησυχεί για κάτι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι στην πολιτική αρένα, στην πρώτη γραμμή, από το 1991 και στην κομματική ζωή από το 1985, όταν ήταν επαρχιακός γραμματέας της νεολαίας του ΔΗΣΥ. «Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει από ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησαν καμιά εκλογή. Να μιλούν με μια υπεροψία ότι είναι άνετοι και έχω εγώ το άγχος. Που δεν μου χαρίστηκε τίποτε».

«Ξυπόλητος ξεκίνησα από την Αργάκα δεν μου χαρίστηκε, ούτε μου δόθηκε. Με τη σκληρή δουλειά και συλλογικά με τους συνεργάτες» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας ότι δεν τον διόρισαν Δήμαρχο, ούτε Βουλευτή, ούτε στα αξιώματα που κατείχε στον ΔΗΣΥ. «Κι επαναλαμβάνω λίγη σεμνότητα δεν φτάνει», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share