X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟρόσημο η διμερής Συμφωνία για την Έρευνα και Διάσωση, είπε ο Έλληνας...

Ορόσημο η διμερής Συμφωνία για την Έρευνα και Διάσωση, είπε ο Έλληνας ΥΠΑΜ από το Κάιρο

Ορόσημο στη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τη συμφωνία που υπέγραψε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Ζάκι, στο Κάιρο, για τη Συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου.

Με τη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατ’ αντιδιαστολή, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα «μνημόνια» συνεργασίας της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης, κάνοντας λόγο για «συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές».

«Αποτελούν σαφείς προκλήσεις κατά κυρίαρχων κρατών, παραβλέπουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της ίδιας της γεωγραφίας, ενώ αποτελούν σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, καταδίκασε «κάθε μορφή αναθεωρητισμού αλλά και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα».

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για όλες τις χώρες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ευρύτερα, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέδειξε το εξαιρετικό επίπεδο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και την κοινή βούληση για περαιτέρω διεύρυνσή της.

Ακόμα, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στην «Άσκηση MEDUSA», η οποία πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου, ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, με συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών.

Η τελετή υπογραφής έγινε παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Συμμετείχαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Οσάμα Ασκάρ.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ομόλογό του, με συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν δραστηριότητες και προγράμματα για τον εμπλουτισμό της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share