X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟβίδα έπληξε συνοριακό φυλάκιο της Ρωσίας, το ουκρανικό πυροβολικό «δείχνει» η FSB

Οβίδα έπληξε συνοριακό φυλάκιο της Ρωσίας, το ουκρανικό πυροβολικό «δείχνει» η FSB

Το ουκρανικό πυροβολικό ενοχοποιεί η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), η οποία ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι ότι οβίδα, που εκτοξεύθηκε από το έδαφος της Ουκρανίας, κατέστρεψε πλήρως συνοριακό φυλάκιο της Ρωσίας, το οποίο απείχε περίπου 150 μέτρα εντός του ρωσικού εδάφους από τη ρωσική μεθόριο.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ διέψευσε οποιαδήποτε σχέση της χώρας του με το περιστατικό, λέγοντας σύμφωνα με ρωσικά και διεθνή πρακτορεία «δεν πραγματοποιούμε εμείς αυτά τα πυρά, δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής FSB το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 10.00 το πρωί, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ στο σημείο εργάζονται πυροτεχνουργοί. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ πρόκειται για το τρίτο περιστατικό πτώσης οβίδων από το ουκρανικό στο ρωσικό έδαφος στην περιφέρεια του Ροστόφ τα τελευταία 24ωρα. Για τα περιστατικά αυτά η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε διώξεις κατ’ αγνώστων.

Όπως επισημαίνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, σε απόσταση 7-10 χιλιομέτρων από το σημείο της πτώσης της οβίδας διεξάγεται «έντονη μάχη». Κατά την εκτίμηση σχολιαστών πρόκειται για το σοβαρότερο έως τώρα περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει νόμιμη, κατά το διεθνές δίκαιο, αιτία χρήσης στρατιωτικής βίας.

Αργά το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, το οποίο είχε συνεδριάσει και προ τριημέρου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν διευκρίνισε το θέμα της συνεδρίασης, ωστόσο έκανε λόγο για «μεγάλη συνεδρίαση», η οποία κατ’ εκτίμηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και «δεν μοιάζει» με τις τακτικές διαβουλεύσεις του Προέδρου της χώρας με μέλη του ΣΑ της, σύμφωνα με το ΤΑΣΣ.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Πεσκόφ δεν είχε αποκλείσει την δυνατότητα μιας συνάντησης μεταξύ των Προέδρων Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνεται λόγος για την προετοιμασία «οποιωνδήποτε συναντήσεων», διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει ανάγκη, αναμφίβολα, οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να αποφασίσουν για επαφές τους, είτε τηλεφωνικές, είτε δια ζώσης».

Μιλώντας στο κεντρικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-1», ο εκπρόσωπος της λεγόμενης «Λαϊκής Αστυνομίας του Ντονιέτσκ» Εντουάρντ Μπασούριν δήλωσε ότι οι τοπικές πολιτοφυλακές αντιμετωπίζουν το πιο έκρυθμο 24ωρο των τελευταίων πέντε, αφότου ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στο μέτωπο του εμφυλίου, καθώς στρατηγικοί στόχοι και υποδομές με σημασία δέχονται συνεχή χτυπήματα πυροβολικού, «σε όλο το μήκος της διαχωριστικής γραμμής και το (σ.σ. κατεστραμμένο) αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ δεν αποτελεί εξαίρεση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπασούριν, που θεωρείται από την Κυβέρνηση του Κιέβου «τρομοκράτης» και «αυτονομιστής», οι τοπικές διοικήσεις στις ρωσόφωνες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες de facto από το 2014, όταν ξεκίνησε ο ουκρανικός εμφύλιος, είναι εκτός ελέγχου του Κιέβου, «χρειάζονται οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς διάφορες κατευθύνσεις», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική η «ηθική υποστήριξη», σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα οι πληροφορίες από τα ρωσικά δίκτυα έκαναν λόγο για συγκρούσεις στο νοτιότερο σημείο της διαχωριστικής γραμμής, όπου κατά τους ισχυρισμούς των ρωσόφωνων διοικητών «αποκρούεται προσπάθεια διείσδυσης ουκρανικών δυνάμεων» κοντά στην Αζοφική θάλασσα στην ίδια ευθεία με τη Μαριούπολη.

Στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ καταφεύγουν χιλιάδες πολίτες, που επιλέγουν την αναγκαστική τους μετακίνηση υπακούοντας στις εκκλήσεις των επικεφαλής των διεθνώς μη αναγνωρισμένων και αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» να διαφύγουν το ταχύτερο δυνατό προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Τσουπριάν, πάνω από 70.000 πολίτες κατέφυγαν στη Ρωσία, εκ των οποίων το 60% είναι παιδιά. Στα κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων στην περιφέρεια του Ροστόφ φιλοξενούνται οι περισσότεροι από τους πολίτες αυτούς, ενώ περί τις 8.000 έχουν ήδη προωθηθεί προς άλλες περιφέρειες της Ρωσίας, οι οποίες επίσης κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των εξελίξεων. Μεταξύ αυτών είναι οι περιφέρειες Βορονέζ, Κουρσκ, Βόλγογκραντ, Νίζνι Νόβγκοροντ, Σαράτοφ, περιχώρων Μόσχας και Ουλιάνοφσκ.

Πηγή;ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share