X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΌχι σε κυρώσεις για ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, λέει ο Βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας

Όχι σε κυρώσεις για ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, λέει ο Βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας

Εάν υπάρχουν κυρώσεις για τις χώρες που χρησιμοποιούν ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, θα πρέπει επίσης να υπάρξουν κυρώσεις για εκείνες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και για εκείνες που εξακολουθούν να έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ρωσικό έδαφος και έχουν επωφεληθεί με άλλο τρόπο από τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρόσεν Χρίστοφ.

Ο Χρίστοφ απαντούσε σε ερώτηση του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων BTA σχετικά με το επιχείρημα του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπέρ της επιβολής κυρώσεων στις χώρες που χρησιμοποιούν ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, εξηγώντας ότι η δήλωση του Χάμπεκ είναι πολιτική και απολύτως απαράδεκτη για τη Βουλγαρία.

«Αυτό είναι δικαίωμα κάθε υπουργού, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις εμπορικές συναλλαγές της Βουλγαρίας με τη Ρωσία και της Γερμανίας με τη Ρωσία, θα δείτε ότι η διαφορά είναι πολλαπλάσια», δήλωσε ο Βούλγαρος Υπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι όταν εξετάζονται τα έσοδα της Ρωσίας από άλλες χώρες, σίγουρα η Γερμανία έχει πληρώσει πολύ περισσότερα, ενώ οι γερμανικές εταιρείες που παρέμειναν στο έδαφος της Ρωσίας είναι από τις τελευταίες που εξακολουθούν να λειτουργούν εκεί.

«Αν μιλάμε για κυρώσεις, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα και η κύρια χώρα που θα επηρεαστεί είναι η Γερμανία», τόνισε.

Με αφορμή τη συνάντηση με τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Χρίστοφ σημείωσε ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές, προσθέτοντας πως συζητήθηκαν επιλογές για ευρεία αλληλεπίδραση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και ανταλλαγή τεχνικής τεχνογνωσίας.

Συμπλήρωσε πως συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο η EDF να συνδράμει στις αναλύσεις για την περιοχή του Μπέλενε και να εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας, παρόμοια με αυτή που διεξάγει η Westinghouse για την 7η και την 8η μονάδα στο Κοζλοντούι. Ο Βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ακόμη ότι οι μελέτες αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν ταυτόχρονα, ώστε η Εθνοσυνέλευση να έχει στη διάθεσή της ολόκληρο το πακέτο δεδομένων πριν αποφασίσει για τα έργα αυτά.

Νωρίτερα σήμερα ο Χρίστοφ ήταν παρών στην υπογραφή σύμβασης για την επέκταση της αποθήκης φυσικού αερίου στο Chiren μεταξύ της Bulgartransgaz και του αναδόχου UGS Chiren.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share