X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠαρουσιάση τεχνητού δορυφόρου στη Σόφια

Παρουσιάση τεχνητού δορυφόρου στη Σόφια

Ο πρώτος πραγματικός διαστάσεων τεχνητός δορυφόρος Bulgaria 1300 θα παρουσιαστεί σήμερα στη Σόφια.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας του Διαστήματος της Βουλγαρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα παρουσιάσει το μοντέλο στο Τεχνολογικό Πάρκο της Σόφιας στο πλαίσιο της τρίτης έκδοσης του Φεστιβάλ Νεολαίας “Γεια σου Διάστημα! Εδώ Βουλγαρία!”

Ο δορυφόρος Bulgaria 1300 ή Intercosmos 22 αναπτύχθηκε από τον Βουλγαρικό Οργανισμό Διαστήματος (σήμερα Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας του Διαστήματος μαζί με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών) και συναρμολήθηκε στη χώρα μόνο με βουλγαρικό εξοπλισμό.

Ο δορυφόρος που ζυγίζει 1,5 τόνο εκτοξεύθηκε από τη διαστημική βάση της τότε Σοβιετικής Ένωσης Plesetsk στις 7 Αυγούστου 1981, καθιστώντας τη Βουλγαρία την 17η χώρα στον κόσμο με τεχνητό δορυφόρο γύρω από τη γη.

Για δυο χρόνια ο δορυφόρος μετέδιδε στοιχεία επί δορυφορικού πλάσματος, ακτινοβολίας και φορτισμένων σωματιδίων μεταξύ άλλων. Ο δορυφόρος περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μέχρι σήμερα καθώς σχεδιάστηκε για να διαρκέσει μέχρι 500 χρόνια.

Το πραγματικών διαστάσεων μοντέλο του Bulgaria 1300 έχει τοποθετηθεί και εκτίθεται στο φουαγιέ του Δημαρχείου της Stara Zagora από τις αρχές του 2023, γιατί τρία από τα 12 κομμάτια του εξοπλισμού του κατασκευάστηκαν σε αυτή τη νοτιο-κεντρική πόλη.

Το μοντέλο προγραμματίζεται να παρουσιαστεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον στο πάρκο Artileriyski της Stara Zagora ως μνημείο για τη διαστημική δόξα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης.

Το έργο υλοποιείται από την οργάνωση LIPA σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας του Διαστήματος και το Αστονομικό Παρατηρητήριο Yuri Gagarin.

Κατά το φεστιβάλ “Γεια σου Διάστημα! Εδώ Βουλγαρία!” που διοργανώνεται με τη στήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στη Σόφια και της NASA παρουσιάζονται τα μεγάλα επιτεύγματα της διαστημικής έρευνας της Βουλγαρίας μετά το 1972, χρονιά κατά την οποία η Βουλγαρία αναγνωρίστηκε ως η 18η χώρα με διαστημικές δραστηριότητες, καθώς και διαστημικές αποστολές και έργα με βουλγαρική συμμετοχή.

Ακόμη παρουσιάζονται ευρήματα κατά τη διάρκεια αρχαιοαστρονομικής έρευνας προιστορικών μνημείων που βρέθηκαν σε βουλγαρικό έδαφος και στα Βαλκάνια καθώς και διαστημικός εξοπλισμός.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share