Μεγάλη βυζαντινή εκκλησία του 6ου μ.Χ. αιώνα αποκαλύφθηκε στα περίχωρα της Ιεριχούς, εντός της «Ζώνης C» στο κεντρικό τμήμα της Δυτικής Όχθης, περιοχή που ελέγχεται από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση, πρόκειται για μία εκκλησία επιφάνειας 250 τ.μ. με δάπεδο γεμάτο με ψηφιδωτά που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και απεικονίζουν αμπέλια, μορφές ζώων και φυσικά τοπία.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της τοπικής ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης της Δυτικής Όχθης, Χανάνια Χίζμι, επεσήμανε, μιλώντας στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση ότι τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε η εκκλησία είχαν μεταφερθεί από άλλο μέρος, καθότι δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Οι κολώνες είχαν κτισθεί από μαύρο μάρμαρο και οι πέτρινες επενδύσεις στον ναό καταδεικνύουν την περίτεχνη επεξεργασία τους. Στον κυρίως χώρο της εκκλησίας υπάρχει σε μορφή ψηφιδωτού η ελληνική επιγραφή «Γεώργιος και Νόνος», μαρτυρώντας προφανώς τα ονόματα των δωρητών που συνέβαλαν στην ανέγερση της ορθόδοξης βυζαντινής εκκλησίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση, η αρχαιολογική της υπηρεσία  θα μεταφέρει με δική της επιμέλεια τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην βυζαντινή εκκλησία στα περίχωρα της Ιεριχούς στο «Μουσείο των Ψηφιδωτών», εντός του εθνικού πάρκου με την ονομασία «Καλός Σαμαρείτης», επί της εθνικής οδού Ιερουσαλήμ-Νεκράς Θάλασσας. Υπολογίζεται ότι εντός των επομένων μηνών, τα νέα αυτά αρχαιολογικά ευρήματα θα εκτεθούν για το ευρύ κοινό με την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στο μουσείο.

Πηγή:ΚΥΠΕ