Η Ουκρανή Υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο είπε ότι η καταστροφή πολιτικών υποδομών από τη Ρωσία τις τελευταίες βδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2022 από το 35% που αναμενόταν σύμφωνα με προηγούμενες προβλέψεις.

Η Σβιριντένκο, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ, είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για τον προϋπολογισμό της, αλλά παίρνει βήματα για να μειώσει το κυβερνητικό κόστος, μειώνοντας προσωπικό και ιδιωτικοποιώντας μικρές κρατικές επιχειρήσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρα του θα χρειαστεί $38 δισ. για να καλύψει το αναμενόμενο έλλειμμα για το επόμενο έτος, και επιπρόσθετα $17 δισ. για να αρχίσει να επιδιορθώνει τις πιο επείγουσες υποδομές, όπως κτίρια, γέφυρες και σχολεία.

Η Σβιριντένκο, η οποία υπηρετεί και ως αναπληρώτρια Πρωθυπουργός, είπε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν αναθεωρηθεί ακόμα για να αντανακλούν τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν σε πολιτικές υποδομές από ρωσικούς πυραύλους από τις 10 Οκτωβρίου και μετά.

Ερωτηθείσα για πρόσφατα σχόλια Ρεπουμπλικανών στο Κογρκέσο που είπαν ότι θα έκοβαν την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, η Σβιριντένκο είπε ότι ο αγώνας της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία είναι υπαρξιακός, και ότι όλη η παγκόσμια τάξη θα αλλάξει αν χαθεί.

Είπε ακόμα ότι δεν συναντήθηκε με κάποιον Ρεπουμπλικανό, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σταθερά τηρήσει τις υποσχέσεις τους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία παρείχε ξεκάθαρα στοιχεία σχετικά με το πώς ξοδεύει τη διεθνή βοήθεια, είπε, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να στηθεί μία πλατφόρμα συντονισμού για τους διεθνείς πόρους.

Οι συνομιλίες της με Αμερικανούς αξιωματούχους ήταν σε μεγάλο βαθμό τεχνικές και επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες ανάγκες που προέκυψαν από τις ρωσικές επιθέσεις που περιέκοψαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ηλεκτρισμού, όπως μετασχηματιστές, γεννήτριες, ακόμα και λάμπες LED που μπορεί να βοηθήσουν να σωθεί ενέργεια 1 Μεγαβάτ αν εγκατασταθούν σε όλη τη χώρα.

Ανέφερε ότι η Ουκρανία αναζητεί επίσης μια ετήσια παράταση της αναστολής των δασμών του χάλυβα των ΗΠΑ για να βοηθηθούν οι ουκρανικές χαλυβουργίες, οι οποίες έχουν πληγεί σκληρά από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η Σβιριντένκο είπε ότι συζήτησε το θέμα με την εμπορική αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ουάσιγκτον νωρίτερα την Τετάρτη. Δεν δόθηκε άμεσα κάποιο σχόλιο από το γραφείο της Τάι προς το Reuters.

Επίσης, συναντήθηκε την Τρίτη με την Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, η οποία υποσχέθηκε να συνεχίσει την ισχυρή στήριξη προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ