X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΠρόγραμμα κατάρτισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με εμπειρογνωμοσύνη από ΣτΕ για ομαλή μετάβαση...

Πρόγραμμα κατάρτισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με εμπειρογνωμοσύνη από ΣτΕ για ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή

Με στόχο την ορθή αλλά και ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως θα προκύψει από την μεταρρύθμιση που έχει ψηφιστεί, αρχίζει το πρόγραμμα κατάρτισης των αιρετών και του προσωπικού των Τοπικών Αρχών.

Την έναρξη του έργου «Παροχή υποστηρικτικών μέτρων – Ενδυναμώνοντας τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο», κήρυξε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε εκδήλωση στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Το έργο, η υλοποίηση του οποίου έχει διάρκεια 30 μήνες από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και τον Ιούνιο του 2025, έχει συνολικό προϋπολογισμό €840,000 και περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανάδοχος του έργου είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο διαθέτει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικά σε θέματα μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό. Εταίροι του Συμβουλίου της Ευρώπης, βάσει της συμφωνίας εθελοντικής συνεισφοράς που υπογράφτηκε με την Κυπριακή Δημοκρατία για το σκοπό αυτό, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Νουρής είπε πως με την χρήση των ειδικών εκπαιδευτικών εργαλείων που το Συμβούλιο διαθέτει, αλλά και το ευρύ δίκτυο συνεργατών με εμπειρογνωμοσύνη στα θέματα μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, «προχωρούμε στην επιμόρφωση των αιρετών αξιωματούχων αλλά και των υπολοίπων στελεχών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφέροντας τους εμπειρογνωμοσύνη και εφαρμοσμένες πρακτικές που έχουν ήδη υιοθετηθεί από άλλα κράτη μέλη».

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των εταίρων του, όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, είναι η μετάβαση στην νέα αυτοδιοικητική μορφή με τον πιο ομαλό τρόπο παρέχοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα εχέγγυα ώστε να δώσουμε αποτελεσματικότερες και υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο κ. Νουρής τόνισε ότι αυτή η τεράστια μεταρρύθμιση την οποία η Κυβέρνηση επίμονα διεκδίκησε και πέτυχε την ψήφιση της, θα αλλάξει τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κύπρο.

Όπως είπε, στις εκλογές του Μαΐου του 2024 οι πολίτες θα εκλέξουν τους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες των νέων οντοτήτων, οι οποίες με βεβαιότητα θα είναι εμπλουτισμένες πληθυσμιακά, με αυξημένες αρμοδιότητες σε σειρά θεμάτων, διοικητικά και οικονομικά αυτόνομοι, στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ενισχυμένους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, αυξημένες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων.

Είπε πως μεγάλος ωφελημένος της μετάβασης αυτής θα είναι ο δημότης και ο κάτοικος της υπαίθρου γιατί θα μπορεί να απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ιδιαίτερα στις κοινότητες, σημείωσε, η δημιουργία των Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών, δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των νέων δομών με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στην ύπαιθρο, εκμεταλλευόμενο και τις οικονομίες κλίμακας που φυσιολογικά θα προκύψουν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως αυτός ο σχεδιασμός δεν έγινε σήμερα αλλά αποτελεί προϊόν της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Κατάρτισης και Ενδυνάμωσης των Ικανοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, η οποία διαμορφώθηκε από το 2018 με την πολύτιμη συμβολή του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Νουρής ευχαρίστησε την Alina Tatarenko, Προϊστάμενη του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους Προέδρους των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου, τους συνεργάτες του στο Υπουργείο και τους εκπροσώπους της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό και πως με την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης του, υλοποιείται ακόμα ένα από τους σημαντικότερους στόχους που είχαν τεθεί: «Να αλλάξουμε υπέρ των πολιτών τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share