X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠροκλήσεις για τις «challenger banks» βλέπει ο DBRS

Προκλήσεις για τις «challenger banks» βλέπει ο DBRS

Προκλήσεις για τις τράπεζες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, που διεκδικούν μερίδια από τις εμπορικές τράπεζες, γνωστές ως challenger banks, διαβλέπει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morning Star.

Οι challenger banks ιδιαίτερα την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων και των αυξημένων χρεώσεων από τις συμβατικές τράπεζες διεκδίκησαν μερίδια από τις τραπεζικές εργασίες, δημιουργώντας πιέσεις στις συμβατικές τράπεζες ιδιαίτερα στο κόστος λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία λόγω χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο, ο οίκος διαβλέπει προκλήσεις για τις τράπεζες αυτές, ιδιαίτερα γι’ αυτές που εξασφάλισαν άδειες τραπεζικών εργασιών και υπόκεινται σε αυξημένη εποπτεία, ειδικά για τη διαχείριση κινδύνων.

«Δεδομένου του ολοένα και αυξανόμενου πλαισίου για αυτά τα ιδρύματα στο τρέχον περιβάλλον θεωρούμε ότι η αποτυχία συμμόρφωσης με τις εποπτικές απαιτήσεις και τις δυνητικές οικονομικές επιπλοκές τους θα μπορούσε να απειλήσει τις μακροχρόνιες προοπτικές του τομέα», λέει Αρνό Ζουρνουά, Αντιπρόεδρος στον DBRS για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Δήμητρα Λουκά, αναλύτρια για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είπε από την πλευρά της πως «αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολες τις δαπανηρές επενδύσεις που χρειάζονται προκειμένου να βελτιωθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση με τις αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η ταχύτατη επέκταση των τραπεζών αυτών τα πρόσφατα χρόνια υποβοηθήθηκε από την εισροή επενδυτών που έψαχναν ψηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

«Μολονότι οι challenger banks παρέμεναν ζημιογόνες, η αξία του κεφαλαίου τους παρέμεινε υψηλή, παρέχοντας στους επενδυτές μια εναλλακτική λύση σε επενδύσεις με χαμηλότερες αποδόσεις. Ωστόσο, στο υφιστάμενο περιβάλλον, θωρούμε ότι οι τράπεζες αυτές θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο όπως έκαναν στο παρελθόν», επισημαίνει ο οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει ο DBRS θεωρούμε ότι η βελτίωση της κερδοφορίας παραμένει κλειδί για την μακροχρόνια βιωσιμότητα των τραπεζών αυτών.

«Ωστόσο τα υψηλότερα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός και η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα είναι πιθανόν να θέσουν τις τράπεζες αυτές υπό πίεση για να επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξής τους, ενώ διαφοροποιούν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους μίγμα».

Ο οίκος χρησιμοποίησε ένα δείγμα επτά τραπεζών, από τις οποίες μόνον τρεις ήταν κερδοφόρες το 2021.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share