Ενόψει του εορτασμού της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς σε δέκα μέρες αλλά και λόγω της αυξανόμενης συχνότητας των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Χθες, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσε ότι κλείνουν επ’ αόριστον οι δύο σημεία διόδου που συνδέουν την ισραηλινή επικράτεια και το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μέσω των οποίων εξυπηρετούνται οι παλαιστινιακές πόλεις Τζιενίν και Ναμπλούς, όπου βρίσκεται το επίκεντρο των αιματηρών κρουσμάτων αντιπαράθεσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Όπως μετέδωσε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, οι αρχές ασφαλείας μελετούν την εφαρμογή το μέτρου της διακοπής της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο μεταξύ συγκεκριμένων πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών της Δυτικής Όχθης, προκειμένου να δυσκολευθεί η μετακίνηση πυρήνων των ένοπλων οργανώσεων που δρουν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων Τζιενίν, Ναμπλούς και Τουλκάρεμ.

Παράλληλα, έχει ήδη ενισχυθεί η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος της «πράσινης γραμμής» που χωρίζει την ισραηλινή επικράτεια από τα εδάφη της Δυτικής Όχθης – ένα μέτρο που, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικές πηγές, δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, λόγω της αυξητικής τάσης των βίαιων επεισοδίων.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο δράστης της προχθεσινής ένοπλης παλαιστινιακής επίθεσης, με θύμα ένα στέλεχος του ισραηλινού στρατού σε σημείο ελέγχου στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ήταν στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των αρχών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από στρατιωτικές πηγές στα τοπικά ΜΜΕ, από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση που υπάρξει πληροφορία ότι στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής ενέχεται σε διάπραξη ένοπλης επίθεσης κατά ισραηλινών στόχων, θα συλλαμβάνεται και θα ανακρίνεται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η απόφαση αυτή έρχεται να μεταβάλει το επιχειρησιακό πλαίσιο, που ίσχυε μέχρι πρότινος, σύμφωνα με το οποίο, εάν συγκεντρώνονταν πληροφορίες περί συγκεκριμένου στελέχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, η ισραηλινή πλευρά ενημέρωνε την Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου εκείνη να διαχειριστεί την υπόθεση και να ανακρίνει το στέλεχος των υπηρεσιών της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Αρχηγού της ισραηλινής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας «Σιαμπάκ», Ρονέν Μπαρ, σε συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν, σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής δεν ασκούν επαρκή έλεγχο στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα ο ισραηλινός στρατός να εξαπολύει συχνές καταδρομικές επιχειρήσεις τις νυχτερινές ώρες εντός των παλαιστινιακών πόλεων, με έμφαση στις πόλεις Τζιενίν, Ναμπλούς και στα περίχωρά τους.

Παράλληλα, πηγές από την αστυνομική διεύθυνση της Ιερουσαλήμ ανέφεραν στα τοπικά ΜΜΕ ότι έχουν συλλέξει επαρκείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Εβραίοι θρησκευόμενοι ακτιβιστές σχεδιάζουν να μεταμφιεστούν σε Άραβες προσκυνητές προκειμένου να ξεγελάσουν τις αρχές ασφαλείας και να εισέλθουν στον περίβολο του Τεμένους Αλ-Άκσα και να προβούν σε προβοκάτσιες κατά τη διάρκεια του επικείμενου εορτασμού της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, της Ημέρας της Εξιλέωσης (Γιομ Κιπούρ) και της Γιορτής της Σκηνοπηγίας κατά το διάστημα 24/9-24/10.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει επεισόδια μεταξύ Εβραίων και Αράβων κατοίκων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την διαθρησκευτική ένταση ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Όπως μετέδωσε η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, η αστυνομική διεύθυνση της Ιερουσαλήμ έχει ήδη επιδώσει έγγραφες προειδοποιήσεις σε συγκεκριμένους Εβραίους θρησκευόμενους ακτιβιστές να μην εισέλθουν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ κατά την επικείμενη εβραϊκή εορταστική περίοδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ