X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠρόστιμα €875.189.000 σε BMW και VW για καρτέλ στο σύστημα καθαρισμού diesel...

Πρόστιμα €875.189.000 σε BMW και VW για καρτέλ στο σύστημα καθαρισμού diesel AdBlue

Πρόστιμα ύψους €875.189.000 επέβαλε σήμερα η Κομισιόν στην BMW (€372.827.000) και VW group (Volkswagen, Audi και Porsche, €502.362.000) για σύσταση καρτέλ σε σχέση με την τεχνική ανάπτυξη στον τομέα του καθαρισμού οξειδίου του αζώτου, AdBlue, στο οποίο μετείχε και η Daimler (Mercedes- Benz). Στην τελευταία δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς αποκάλυψε την ύπαρξη του καρτέλ. Όλα τα μέρη αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους στο καρτέλ και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πραγματοποίησαν τακτικές τεχνικές συναντήσεις για να συζητήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας επιλεκτικής καταλυτικής μείωσης (SCR) που εξαλείφει τις επιβλαβείς εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx) από επιβατικά αυτοκίνητα ντίζελ μέσω της έγχυσης ουρίας (που ονομάζεται επίσης “AdBlue”) στα καυσαέρια. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, και για πάνω από πέντε χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεργάστηκαν για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό στον καθαρισμό σε καλύτερα επίπεδα από ό, τι απαιτείται από το νόμο, παρά τη διαθέσιμη τεχνολογία.

Πιο συγκεκριμένα, οι όμιλοι Daimler, BMW και Volkswagen κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τα μεγέθη και τα εύρη των δεξαμενών AdBlue και μια κοινή αντίληψη για τη μέση εκτιμώμενη κατανάλωση AdBlue. Αντάλλαξαν επίσης εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα στοιχεία. Κατά συνέπεια, αφαίρεσαν την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά τους στην αγορά σχετικά με τον καθαρισμό εκπομπών NOx πέραν των νομικών απαιτήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι περιόρισαν τον ανταγωνισμό στα χαρακτηριστικά του προϊόντος που προσέφεραν στους πελάτες.

Η συμπεριφορά αυτή συνιστά παράβαση αντικειμένου με τη μορφή περιορισμού της τεχνικής ανάπτυξης, είδος παράβασης που αναφέρεται ρητά στο άρθρο 101 παράγραφος 1 στοιχείο β) της συνθήκης και στο άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο β) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) – Συμφωνία.

Η συμπεριφορά πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 Ιουνίου 2009 και 1ης Οκτωβρίου 2014.

Η Daimler έλαβε πλήρη ασυλία, αποφεύγοντας έτσι ένα συνολικό πρόστιμο περίπου 727 εκ. ευρώ.

Ο όμιλος Volkswagen επωφελήθηκε από τη μείωση του προστίμου βάσει της ανακοίνωσης περί επιείκειας του 2006.

Η μείωση αντικατοπτρίζει το χρονοδιάγραμμα της συνεργασίας και το βαθμό στον οποίο τα στοιχεία που παρέσχε ο όμιλος Volkswagen βοήθησαν την Κομισιόν να αποδείξει την ύπαρξη της σύμπραξης.

Πηγή:KYΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share