X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠρόταση νόμου για αποκατάσταση της φύσης ψήφισε το ΕΚ

Πρόταση νόμου για αποκατάσταση της φύσης ψήφισε το ΕΚ

Μετά από μία έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) χθες Τρίτη, το σώμα ενέκρινε σήμερα τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με τη νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης. Με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές, το ΕΚ υιοθέτησε τη θέση και προχώρησε στην ψήφιση τροπολογιών. Τώρα είναι έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Νωρίτερα, τέθηκε σε ψηφοφορία η συνολική απόρριψη της πρότασης, η οποία απορρίφθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές. Η έγκριση της πρότασης συνιστά μία εξέλιξη που κλείνει μία μακρά συζήτηση με μεγάλο πολιτικό παρασκήνιο, η οποία είχε εγείρει ανησυχίες στην Κομισιόν για οριστικό τέλος της προσπάθειάς της να προωθήσει την εν λόγω νομοθεσία.

Θέση του ΕΚ είναι ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο εφόσον η Κομισιόν παρουσιάσει δεδομένα για τις αναγκαίες συνθήκες που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως η κύρια πολιτική δύναμη που καταψήφισε την πρόταση, είχε εκφράσει ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια, λόγω των αλλαγών που μπορεί να επιφέρει η αποκατάσταση της φύσης.

Επίσης, το ΕΚ ζητά όπως οι χώρες της ΕΕ ποσοτικοποιήσουν την έκταση που χρειάζεται να αποκατασταθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για κάθε τύπο οικοσυστήματος, όπως επίσης να υπάρχει και δυνατότητα αναστολής στόχων, όταν αναμένονται εξαιρετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η τροποποιημένη πρόταση που στηρίζει το Κοινοβούλιο ρητά τονίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξυπηρετούν εξαιρετικά το δημόσιο συμφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία τέτοια νομοθεσία έχει προεκτάσεις και στην Κύπρο, στον βαθμό που σχετίζεται με τον καθορισμό των περιοχών όπου υπάρχει ανάπτυξη, καθώς και με τα κριτήρια που εφαρμόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος σε μία περιοχή.

Σε δελτίο Τύπου του ΕΚ σημειώνεται ότι, εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, η Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ.

Ο εισηγητής της πρότασης στο ΕΚ, Ισπανός Ευρωβουλευτής του Κόμματος Σοσιαλδημοκρατών, César Luena επεσήμανε ότι «η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», καθώς και ότι οι «αγρότες και οι αλιείς θα επωφεληθούν από αυτό και θα εξασφαλίσουν μια κατοικήσιμη γη για τις μελλοντικές γενιές». Εξάλλου, σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα νομοθεσία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται θα αποφέρει τουλάχιστον 8 ευρώ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share