X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΠροβληματισμός στην Αθήνα για τις συνεχόμενες επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Προβληματισμός στην Αθήνα για τις συνεχόμενες επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Με προσοχή και προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα τις συνεχείς επιθετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Μια πρώτη κίνηση απάντησης έγινε σήμερα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να στέλνει επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον Γενικό Γραμματέα αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Στις επιστολές παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ελληνικές διπλωματικές πηγές «εξωφρενικές». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης  συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όταν έκανε λόγο για «ρητορικές ακρότητες της Τουρκίας οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».

Οι επιστολές Δένδια αποτελούν την πρώτη από μία σειρά ενεργειών της Αθήνας προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα των απειλητικών δηλώσεων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν της εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, υπογραμμίζουν, όμως, παράλληλα ότι η Αθήνα θα απαντά «με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο».

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα καθώς την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό της.

Στην Αθήνα εκφράζεται η άποψη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργήσει ένα ντόμινο αναθεωρητισμού. «Η Ρωσία και η Τουρκία φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρεμφερή μοντέλα συμπεριφοράς, με μια προώθηση του αναθεωρητισμού, προβολή δηλαδή ενός μοντέλου αλλαγής συνόρων που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη και της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σε πρόσφατη παρέμβασή του.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για μία νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Για αυτό το λόγο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ειδικό σχέδιο θωράκισης των ελληνικών συνόρων.  «Είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή το σχέδιο ΑΚΡΙΤΑΣ, ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας, διαρθρωμένο σε 4 άξονες:

  1. επέκταση του φράκτη στον Έβρο μέχρι 140km, ως «φραγή» σε κάθε ασύμμετρη απειλή,
  2. ενδυνάμωση, εκπαίδευση, έμπρακτη στήριξη του προσωπικού μας και 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων,
  3. αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης, με τα πλέον σύγχρονα μέσα, ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών», σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews.
  4. Η εκτίμηση που επικρατεί στην ελληνική πλευρά είναι ότι οι υψηλοί τόνοι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου θα συνεχιστούν μέχρι την άνοιξη του 2023 όταν και είναι προγραμματισμένες οι τουρκικές εκλογές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share