X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠροβληματισμός ΕΤΕΚ για την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Γέρι

Προβληματισμός ΕΤΕΚ για την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Γέρι

Έντονο προβληματισμό για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή Γερίου εκφράζει το ΕΤΕΚ, και με δεδομένο ότι είναι η τέταρτη φορά, σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων που ξεσπά πυρκαγιά σε εργοστάσια και χώρους φύλαξης και επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών, υπενθυμίζει ότι σε δύο περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν είχε τοποθετηθεί δημόσια και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Σε δελτίο Τύπου το ΕΤΕΚ υπενθυμίζει ακόμη ότι με τις παρεμβάσεις του, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για τη διασφάλιση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της πλήρους συμμόρφωσης με τους όρους που τίθενται κατά την αδειοδότηση τέτοιου είδους εγκαταστάσεων και αφορούν στην πρόληψη των κινδύνων κατά τις διαδικασίες φύλαξης, διάθεσης και επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών.

Συνεπώς, υποδεικνυει το ΕΤΕΚ, πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς κατά πόσο λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους ιδιοκτήτες/ διαχειριστές του εργοστασίου για την εφαρμογή όλων των όρων που είχαν επιβληθεί (για την πρόληψη περιστατικών όπως ήταν η χθεσινή πυρκαγιά) κατά την αδειοδότηση του εργοστασίου, ενώ θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρχε Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων και υπεύθυνο πρόσωπο για την παρακολούθηση και επικαιροποίηση του.

«Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις που ξέσπασε πυρκαγιά σε ιδίου τύπου εργοστάσια, οι όποιες ευθύνες των ιδιοκτητών θα πρέπει να αποδίδονται και οι υπεύθυνοι να τιμωρούνται παραδειγματικά ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. Η υγεία και ευημερία των πολιτών δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη», σημειώνεται.

Το ΕΤΕΚ υποδεικνύει ακόμη πως το ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιας φύσεως περιστατικά σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να προβληματίσει τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα τα οποία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Για άλλη μια φορά η προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης, της διαχείρισης των αποβλήτων μας και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας, έχει οδηγήσει σε παραγωγή τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία στους κατοίκους της γύρω περιοχής», αναφέρει.

Υπενθυμίζει δε εκ νέου μια πολύ καλή πρακτική, την δημιουργία ενός τοπικού Μηχανισμού Παρακολούθησης, κατ’ αντιστοιχία με αυτό που έχει ήδη συσταθεί στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και την αποφυγή πρόκλησης οποιωνδήποτε δυσάρεστων συμβάντων που μπορεί να οδηγήσουν σε επηρεασμό της  ασφάλειας και της υγείας του προσωπικού, των περιοίκων αλλά και του περιβάλλοντος χώρου.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, ένας τέτοιος θεσμός, όχι μόνο θα δημιουργούσε συνθήκες αυξημένης προστασίας αλλά και θα έστελνε στις γειτονικές κοινότητες της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής το μήνυμα ότι οι συγκεκριμένες αναπτύξεις μπορούν να συμβάλουν θετικά στην ευημερία της περιοχής.

Το  ΕΤΕΚ, διαβεβαιώνει τέλος πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μπορεί και επιθυμεί να σταθεί αρωγός της Πολιτείας και να συμβάλει στη δημιουργία των αναγκαίων μηχανισμών που μέσα από τη μελέτη και τη βάσανο της διερεύνησης για τις κύριες αιτίες αυτού του είδους των περιστατικών, θα δώσουν τις καταλληλότερες λύσεις για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share