X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠτώση των αγορών λόγω φόβων για υψηλότερα επιτόκια

Πτώση των αγορών λόγω φόβων για υψηλότερα επιτόκια

Τα χρηματιστήρια σημείωσαν μεγάλη πτώση την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την προοπτική νέων αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων και τον κίνδυνο ύφεσης, μετά και την ανακοίνωση την Πέμπτη ισχυρών οικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, εξέλιξη που εξέπληξε τους οικονομολόγους οι οποίοι ανέμεναν μεγαλύτερο πλήγμα στην αγορά εργασίας από τις επιθετικές πολιτικές της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η Wall Street διεύρυνε τις απώλειες, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,3% κοντά στο μεσημέρι, ώρα Αμερικής.

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν τη χειρότερη ημέρα τους από τις 15 Μαρτίου, με το Λονδίνο να κλείνει κατά 2,2% χαμηλότερα, ενώ η Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 2,6% και το Παρίσι κατά 3,1%, με την προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων να οδηγεί υψηλότερα τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Στην Ασία, το Χονγκ Κονγκ ηγήθηκε των ασιατικών απωλειών, υποχωρώντας κατά 3%.

Οι μετοχές επιβαρύνθηκαν επίσης, σε μεγάλο βαθμό, από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη σχετικά με την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, τα οποία έδειξαν ότι επίκεινται και άλλες αυξήσεις με στόχο τη μείωση του αυξημένου πληθωρισμού.

Ενώ η ανάπτυξη παραμένει υγιής προς το παρόν, η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, επιβαρύνοντας το κλίμα κινδύνου.

“Αυτή η προφανής προθυμία των κεντρικών τραπεζών να συντρίψουν τη ζήτηση και να διακινδυνεύσουν να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ωθεί τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στις αγορές μετοχών, εξ ου και το σημερινό sell-off”, δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην εταιρεία CMC Markets UK.

Η ανακοίνωση την Πέμπτη των ισχυρότερων του αναμενόμενου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ από την εταιρεία μισθοδοσίας ADP, η οποία εκτιμά ότι οι ιδιώτες εργοδότες πρόσθεσαν 497.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, αύξησε την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Επιπλέον, τα στοιχεία έρευνας έδειξαν ότι η δραστηριότητα του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών ανέβασε ρυθμούς τον Ιούνιο και κατέγραψε έξι συνεχόμενους μήνες επέκτασης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed έχει ακόμη δρόμο να διανύσει στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έρχονται πριν από κυβερνητικά στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, τα οποία θα δώσουν στη Fed περισσότερη τροφή για σκέψη πριν από την επόμενη συνεδρίαση της για την πολιτική επιτοκίων, στις 26 Ιουλίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share