Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την Πέμπτη από τη Ρωσία να αποτρέψει την εκτέλεση δύο Βρετανών πολιτών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μια αυτονομιστική περιοχή της Ουκρανίας, η οποία πρόσκειται στη Μόσχα.

Ο Σον Πίνερ και Άιντεν Άσλιν καταδικάστηκαν νωρίτερα τον Ιούνιο σε θάνατο από δικαστήριο στη μη αναγνωρισμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, μετά την παράδοσή τους στις ρωσικές δυνάμεις κατά τη σύγκρουση που πυροδότησε η εισβολή της Μόσχας στη γείτονά της.

Και οι δύο άνδρες, κάτοικοι της Ουκρανίας με Ουκρανούς συντρόφους, είχαν ενταχθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το 2018 και είχαν αναπτυχθεί στη Μαριούπολη, η οποία στη συνέχεια πολιορκήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία πρέπει «να διασφαλίσει ότι η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στους προσφεύγοντες δεν εκτελέστηκε», ανέφερε το δικαστήριο σε έκτακτη απόφαση μετά από αιτήσεις που υποβλήθηκαν εκ μέρους των Πίνερ και Άσλιν στις 27 Ιουνίου.

Τόνισε ότι η Ρωσία είχε υποχρέωση σχετικά με την κατάστασή τους λόγω του καθεστώτος της περιοχής και θα πρέπει επίσης «να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες κράτησής τους και να τους παράσχει κάθε αναγκαία ιατρική βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή».

Το ΕΔΑΔ σημείωσε επίσης ότι το ζευγάρι «κατέθεσε οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη».

Η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο των δικαιωμάτων της Ευρώπης είναι ένα επείγον προσωρινό μέτρο, που παρέχεται κατ’ εξαίρεση, όταν οι προσφεύγοντες θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά «πραγματικό κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης», τόνισε.

Το ΕΔΑΔ είχε εκδώσει στις 16 Ιουνίου παρόμοια απόφαση με την οποία καλούσε τη Ρωσία να σταματήσει την εκτέλεση του Μπραχίμ Σααντούν, ενός Μαροκινού υπηκόου που γεννήθηκε το 2000 και καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με δύο Βρετανούς.

Το επείγον προσωρινό μέτρο είναι η ίδια μορφή που χρησιμοποίησε το ΕΔΔΑ νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν προκάλεσε την ακύρωση της πρώτης πτήσης απέλασης αιτούντων άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρουάντα, προκαλώντας την οργή του Λονδίνου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε συζήτηση εντός της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το αν η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Το ΕΔΑΔ αποτελεί μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο απέβαλε τη Ρωσία από μέλος του στα μέσα Μαρτίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η Ρωσία έλαβε επίσης μέτρα για την αποχώρησή της από το σώμα.

Το δικαστήριο επιμένει ότι μπορεί να εκδίδει αποφάσεις που αφορούν τη Ρωσία, παρόλο που το ρωσικό κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει νομοθεσία που επιμένει ότι δεν πρέπει πλέον να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι «σοκαρισμένος» από τις θανατικές καταδίκες που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς.

Πηγή:ΚΥΠΕ