Η Ρωσία μπλόκαρε την παράταση για εννέα μήνες μιας βασικής διαδρομής βοήθειας στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, θέτοντας σε αμφιβολία τον ζωτικό μηχανισμό που παρέχει σωτήρια υποστήριξη σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η συμφωνία με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ που επιτρέπει την παράδοση βοήθειας από την Τουρκία στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες έληξε τη Δευτέρα.

Ενώ πολλά μέλη του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, έχουν ζητήσει παράταση για ολόκληρο το έτος, η Ρωσία επέμεινε σε μόλις έξι μήνες, ασκώντας βέτο στον εννεάμηνο συμβιβασμό που πρότειναν η Ελβετία και η Βραζιλία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, χαρακτήρισε το βέτο «πράξη απόλυτης σκληρότητας».

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπαθούσαν επί μέρες να βρουν έναν συμβιβασμό για την επέκταση της συμφωνίας, η οποία από το 2014 επέτρεπε τη μεταφορά τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη βορειοδυτική Συρία χωρίς την άδεια της Δαμασκού.

Η διάβαση καλύπτει περισσότερο από το 80% των αναγκών των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες – από πάνες και κουβέρτες μέχρι ρεβίθια. Η κυβέρνηση της Δαμασκού καταγγέλλει τακτικά τις παραδόσεις βοήθειας ως παραβίαση της κυριαρχίας της.

Η Ρωσία δεν στηρίζει τον μηχανισμό βοήθειας εδώ και χρόνια.

Η συμφωνία αρχικά επέτρεπε τέσσερα σημεία εισόδου στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες Συρία, αν και τώρα μόνο το πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα παραμένει βατό. Ο μηχανισμός βοήθειας ανανεώνεται κάθε έξι μήνες λόγω της πίεσης της Μόσχας, συμμάχου της Δαμασκού.

Πηγή:ΚΥΠΕ