X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΡωσικοί βομβαρδισμοί σε αρκετές ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε αρκετές ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους

Τοπικοί αξιωματούχοι στην Ουκρανία έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί. Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε, μέσω Facebook ,πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες. Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι, μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου). Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής Προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

“Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ” δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

“Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες – 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού”, ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο. Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της.

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες τις καταγγελίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα, μιλώντας για “παραλογισμό”, για “προφανές τέχνασμα” με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

“Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης Κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας”, ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι.

“Αυτό είναι παραλογισμός. Είναι το είδος της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εφεύρισκαν οι Ρώσοι”, συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, υπερθεμάτισε, κατηγορώντας τη Ρωσία και την Κίνα ότι διασπείρουν “εσκεμμένα” τα “ψέματα” για τα υποτιθέμενα ουκρανικά-αμερικανικά εργαστήρια και κατηγορώντας με τη σειρά του τη Μόσχα πως θέλει να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι απαγορευμένο δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τετάρτη βράδυ (σ.σ. τοπική ώραϊ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Κύπρου) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία. Το κείμενο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού φθάσει στο γραφείο του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, συζήτησε χθες Τετάρτη με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, τον Ολεξίι Ρέζνικοφ, σχετικά με τη συνέχιση της χορήγησης αμερικανικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Πέμπτης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί στις 17:30 ώρα Κύπρου, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια με τη μεσολάβηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share