X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε δεύτερο ψυχρό πόλεμο έχει εισέλθει ο κόσμος, υποστηρίζει ο επικεφαλής της...

Σε δεύτερο ψυχρό πόλεμο έχει εισέλθει ο κόσμος, υποστηρίζει ο επικεφαλής της ρωσικής VTB

Η παγκοσμιοποίηση με την προηγούμενη μορφή της έχει τελειώσει και ο κόσμος εισήλθε στον δεύτερο ψυχρό πόλεμο, υποστηρίζει ο Αντρέι Κόστιν, ένας από τους πιο γνωστούς Ρώσους οικονομολόγους και επικεφαλής της κρατικής ρωσικής τράπεζας VTB, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις και αποκλεισμός από το διεθνές σύστημα SWIFT αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις είναι για μακρύ χρονικό διάστημα. Η παγκοσμιοποίηση με την προηγούμενη μορφή της τελείωσε. Ο κόσμος, πιθανώς, θα μοιραστεί εκ νέου αυστηρά σε “δικούς μας” και “ξένους”. Πρόκειται για τον ψυχρό πόλεμο 2.0», εκτιμά ο ίδιος με άρθρο του στη ρωσική οικονομική εφημερίδα RBK.

«Την πρόσβαση στη διεθνή αγορά (όπου ισχύουν όχι οι δικοί μας κανόνες) είναι απαραίτητο να την εξασφαλίσεις με καλή συμπεριφορά, δηλαδή “παίζοντας με τους κανόνες”, προκύπτει από την πρόσφατη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας Λιζ Τρας, την οποία έκανε στο Σίτι του Λονδίνου. Η Ρωσία πήρε “κόκκινη κάρτα”, η Κίνα προς το παρόν “κίτρινη”», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον Α. Κόστιν η νέα Ρωσία, που προέκυψε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εισήλθε στο «παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης» με τους κανόνες, οι οποίοι είχαν διαμορφωθεί όχι από την ίδια και χωρίς τη συμμετοχή της και χρειάστηκε να υιοθετήσει ξένους κανόνες και κριτήρια σε όλους τους τομείς της ζωής.

«Θα ήταν αναληθές να υποστηρίξουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν έφερε στη χώρα μας ουσιαστικά οικονομικά οφέλη», γράφει, σημειώνοντας ότι ένας από τους ευνοημένους ήταν και ο σύγχρονος χρηματιστικός κλάδος στη Ρωσία, ο οποίος δημιουργήθηκε σε μερικά χρόνια πρακτικά εκ του μηδενός και βασισμένος στις τεχνολογικές πλατφόρμες των ΗΠΑ και της Δ.Ευρώπης.

«Ωστόσο η κρίση του 2008 έδειξε τους κινδύνους της εξάρτησης της χρηματοδότησης της οικονομίας από ξένες αγορές», υποστηρίζει ο Ρώσος οικονομολόγος, συμπληρώνοντας ότι «σοβαρό καμπανάκι ήταν το 2014», όταν οι μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες αποκόπηκαν από τις δυτικές αγορές κεφαλαίου, ενώ κάποιοι μεμονωμένοι τραπεζίτες αποκλείστηκαν πλήρως από τα διεθνή συστήματα πληρωμών, σημάδι «ότι μπορούν εύκολα να μας “ακυρώσουν”».

Κατά τον Ρώσο τραπεζίτη είναι πλέον σαφές ότι οι συνθήκες ενσωμάτωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην παγκοσμιοποιημένη αγορά δεν ήταν ισότιμες, αλλά σήμερα «αυτή η σελίδα των σχέσεων της Ρωσίας με τη “συλλογική Δύση” έχει ήδη γυρίσει», γι’ αυτό και για τους τραπεζίτες της Ρωσίας ο κόσμος ήδη «ποτέ δεν θα είναι ο προηγούμενος».

«Η ενσωμάτωση της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά και τις πολιτικές της δομές υπό όρους “δευτερεύοντος” δεν θα μπορούσε να είναι σταθερή, γιατί δεν προέβλεπε όχι μόνο υπολογισμό των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας στους κομβικούς τομείς, αλλά ούτε καν ισότιμο και με αμοιβαίο σεβασμό διάλογο», εκτιμά ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας στη Ρωσία.

«Η Ρωσία στερήθηκε την πρόσβαση στις βασικές αγορές κεφαλαίου και τα συστήματα πληρωμών, στις διεθνείς αξιολογήσεις και ελεγκτικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό όσο γρηγορότερα εμείς και οι πελάτες μας αποδεχθούμε αυτό το γεγονός και αρχίσουμε να αναζητούμε αποτελεσματικές εναλλακτικές και νέες δυνατότητες για ανάπτυξη, τόσο το καλύτερο», σημειώνει ο Κόστιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι τώρα για τη Ρωσία εμφανίστηκε «μια μοναδική ευκαιρία να αρχίσει από νέα σελίδα», καθώς η χώρα πρέπει συστηματικά να επανεκκινήσει βιομηχανίες της και να υπολογίζει μόνο στον εαυτό της.

Πηγή:ΚΥΠΕ

 

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share