X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣε επιφυλακή οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ενόψει της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ»

Σε επιφυλακή οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ενόψει της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ»

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και σε μικτές πόλεις του Ισραήλ από απόψε και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, λόγω των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαΐου, με αποκορύφωμα την πραγματοποίηση της «Παρέλασης των Σημαιών», η οποία κάθε χρόνο προκαλεί εντάσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων της Παλιάς Πόλης.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της Ιερουσαλήμ, σήμερα συνελήφθησαν προληπτικά 15 άτομα και απομακρύνθηκαν προσωρινά από την πόλη 37 ύποπτοι, στην πλειονότητά τους Άραβες αλλά και Εβραίοι, λόγω αποχρωσών ενδείξεων που τους έφεραν αναμεμειγμένους σε διοργάνωση βίαιων επεισοδίων με εθνοθρησκευτικό υπόβαθρο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η οργάνωση Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα δια του εκπροσώπου τύπου της, Αμπντελατίφ Αλ-Κάνουα, προειδοποίησε τις ισραηλινές αρχές, που επέτρεψαν την πραγματοποίηση της «Παρέλασης των Σημαιών» την ερχόμενη Πέμπτη, ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα προστατέψει με κάθε τρόπο την ιερότητα της Ιερουσαλήμ και του Τεμένους Αλ-Άκσα από κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να μεταβάλει τα ιστορικά δεδομένα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε παλαιστινιακά ΜΜΕ ο Αλ-Κάνουα προειδοποίησε ότι «η πραγματοποίηση της «Παρέλασης των Σημαιών» είναι ενδεχόμενο να ανανεωθεί το κύμα εκτοξεύσεων ρουκετών κατά του Ισραήλ».

Από την άλλη, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι «η κρατική μηχανή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή της Χαμάς για εκτοξεύσεις ρουκετών κατά της Ιερουσαλήμ τις επόμενες ημέρες», πλην όμως δημοσιογραφικές πληροφορίες, επικαλούμενες πηγές της ισραηλινής αστυνομίας, αναφέρουν πως οι πιθανότητες ανανέωσης των επιθέσεων ρουκετών από τη Γάζα είναι περιορισμένες, ειδικά μετά το πέρας της πενθήμερης επιχείρησης «Ασπίδα και Βέλος» και την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Η αστυνομία της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στους Εβραίους συμμετέχοντες στην «Παρέλαση των Σημαιών» της ερχόμενης Πέμπτης να ανέλθουν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, όπου σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο Ναός του Ιουδαϊσμού, γνωστός και ως Ναός του Σολομώντα. Παράλληλα, η ισραηλινή αστυνομία αποφάσισε να μην επιτρέψει στην «Παρέλαση των Σημαιών» να περάσει από την Πύλη της Δαμασκού, προκειμένου να μην δημιουργηθούν βίαιες αντιδράσεις εκ μέρους των Αράβων κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής.

Ήδη από απόψε στο κέντρο της Ιερουσαλήμ και στην Παλιά Πόλη έχουν τοποθετηθεί πάνω από 3.000 αστυνομικοί και συνοριοφύλακες, ενώ έχει αυξηθεί η αστυνομική παρουσία και στις μικτές πόλεις της χώρας προς αποφυγή επεισοδίων, με έμφαση στις πόλεις Λοντ, Άκκο και Ράμλε. Επίσης, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ενόπλων επιθέσεων από αραβικής πλευράς, ή επιθέσεων εθνοθρησκευτικής βίας κατά Αράβων κατοίκων της Παλιάς Πόλης εκ μέρους εβραϊκών εθνικιστικών κύκλων.

Από την άλλη πλευρά, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτης του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», δήλωσε ότι «είναι αυτονόητο πως η ‘Παρέλαση των Σημαιών’ θα περάσει από την Πύλη της Δαμασκού και θα διασχίσει τον κεντρικό δρόμο του μουσουλμανικού τομέα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ», προσθέτοντας μάλιστα ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στην παρέλαση. Ωστόσο, μετά τις σημερινές δηλώσεις της αστυνομικής διοίκησης της πόλης, από πλευράς Μπεν-Γκβιρ δεν σημειώθηκε περαιτέρω αντίδραση.

Η «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» γιορτάζεται στο Ισραήλ την 28η ημέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν, η οποία είχε συμπέσει με την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά την οποίαν κατελήφθη κατά την έναρξη του Πολέμου των Έξι Ημερών, στις αρχές Ιουνίου 1967, ο τότε ιορδανικός – ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ. Φέτος η «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» συμπίπτει με την 19η Μαΐου.

Τα τελευταία χρόνια, η λεγόμενη «Παρέλαση των Σημαιών» με συμμετέχοντες Εβραίους θρησκευόμενους νεαρούς να τριγυρνούν στις συνοικίες της Παλιάς Πόλης κρατώντας ισραηλινές σημαίες, έχει υιοθετηθεί από τις τοπικές αρχές ως η κυριότερη εκδήλωση της ημέρας. Από την άλλη, ο τοπικός αραβικός πληθυσμός αντιδρά, χαρακτηρίζοντας προβοκατόρικη τη συγκεκριμένη εκδήλωση εκ μέρους του Ισραήλ. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις που δρουν στην Δυτική Όχθη και στην Γάζα αντιδρούν με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τον Μάιο του 2020, τη στιγμή που επρόκειτο να αρχίσει η «Παρέλαση των Σημαιών», η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά της Ιερουσαλήμ, δίνοντας τη σκυτάλη σε εκτεταμένης έντασης επεισόδια μεταξύ Αράβων και Εβραίων κατοίκων στις μικτές πόλεις, ενώ εκτυλισσόταν ακόμα ένας γύρος στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ισραήλ-Γάζας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share