X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε υψηλό 15 μηνών η στερλίνα έναντι δολαρίου μετά τα τεστ αντοχής...

Σε υψηλό 15 μηνών η στερλίνα έναντι δολαρίου μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών

Νέο υψηλό 15 μηνών άγγιξε την Τετάρτη η στερλίνα, μετά το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής του τραπεζικού συστήματος που διενήργησε η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και το οποίο κατέδειξε ότι οι μεγαλύτεροι δανειστές της Βρετανίας διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να ξεπεράσουν μια πιθανή οικονομική κρίση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για περισσότερες αυξήσεις των βρετανικών επιτοκίων στο μέλλον.

Τα τεστ έδειξε ότι οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν πιθανά σοκ, υπό ένα δυσμενές σενάριο το οποίο, σύμφωνα με την BoE, θα είναι πιο σοβαρό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν οι Βρετανοί φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να διασώσουν αρκετές τράπεζες.

Τα τεστ υπολόγισαν επίσης πόσο καλά θα αντιμετώπιζαν οι τράπεζες μια παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων.

“Η βρετανική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν μέχρι στιγμής δείξει ανθεκτικότητα στον κίνδυνο των επιτοκίων”, δήλωσε ο Διοικητής της BoE Andrew Bailey, αν και σημείωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια στο 5% καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αλλά η εκτίναξη του κόστους δανεισμού έχει προκαλέσει ανησυχίες για πλήγμα στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα που θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «οι μεγάλες τράπεζες έχουν περάσει τα τεστ αντοχής, ενώ οι μικρότερες αλλά και οι σκιώδεις τράπεζες παραμένουν μια ανησυχία, αν και τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου με υψηλό χρέος θα παραμείνουν κάτω από το ανώτατο επίπεδο (δανείων) του 2007. Με μια πρώτη ματιά, δεν φαίνεται τίποτα που να περιορίζει άμεσα τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης της BoE”, δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής αγορών της εταιρείας ING.

Οι αγορές εκτιμούν ότι το επιτόκιο αναφοράς της BoE θα κορυφωθεί στο 6,3% τον Μάρτιο του 2024.

Το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής προστέθηκε στα στοιχεία για την αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και τα οποία τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η BoE πρέπει να προχωρήσει, περαιτέρω, στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο κ. Bailey δήλωσε την Τετάρτη ότι τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν σημάδια ψύξης της αγοράς εργασίας, ακόμη και αν η αύξηση των μισθών παραμένει πολύ υψηλή για τις προτιμήσεις της BoE.

Αρχικά, η στερλίνα ανήλθε μέχρι τα 1,2970 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Απρίλιο του 2022, και στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρώς στα 1,2923 δολάρια.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share