Εντείνονται σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα, τη στιγμή που απόψε αναμένεται η Ολομέλεια της Κνέσετ να ψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο που ορίζει βασικές αλλαγές στην λειτουργία της δικαστικής εξουσίας.

Από το πρωί χιλιάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει κύριους επικοινωνιακούς κόμβους στο κέντρο του Τελ Αβίβ και της Χάιφας, την εθνική οδό που συνδέει το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, την εθνική οδό που συνδέει το Τελ Αβίβ με το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, ως επίσης και τους κεντρικούς δρόμους της Ιερουσαλήμ που περικλείουν την ευρύτερη περιοχή του κτηρίου του κοινοβουλίου.

Παράλληλα, έχει κηρυχθεί γενική απεργία στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, ως επίσης και εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Από το πρωί συνεδριάζει η αρμόδια νομοπαρασκευαστική κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Κνέσετ κατά την πρώτη κατά σειρά ψηφοφορία επί της αρχής, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου που θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση αφορά στον περιορισμό της δικαστικής εξουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει περί της συνταγματικότητας των διατάξεων που περιέχονται στους Θεμελιώδεις Νόμους του Κράτους, οι οποίοι καθορίζουν βασικές λειτουργίες της κρατικής εξουσίας και σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο ρυθμίζουν την λειτουργία και την φυσιογνωμία του πολιτεύματος.

Το δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής που αποφασίζει για την πρόσληψη και προαγωγή δικαστών. Σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει μέχρι σήμερα, την 9μελή επιτροπή προαγωγών δικαστών αποτελούν δύο Υπουργοί, δύο Βουλευτές, τρεις Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δύο εκπρόσωποι του δικηγορικού συλλόγου της χώρας.

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ορίζει ότι η σύνθεση της 9μελούς επιτροπής προαγωγών δικαστών θα αποτελείται από τρεις Υπουργούς – εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης – , δύο αφυπηρετήσαντες Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα ορίζονται από κοινού εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Προέδρου του Κράτους, τρεις Βουλευτές εκ των οποίων ο πρώτος θα είναι ο εν ενεργεία επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών και νομοθεσίας (που εκ της θέσεώς του προέρχεται από την συμπολίτευση), ο δεύτερος θα εκπροσωπεί τον χώρο της αντιπολίτευσης, και ο τρίτος που θα εκπροσωπεί την συμπολίτευση.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ουσιαστικά ορίζει ότι η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της 9μελούς επιτροπής προαγωγών δικαστών θα ελέγχεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίζει την εκάστοτε κυβέρνηση.

Την αποψινή πρώτη ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου θα ακολουθήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες άλλες δύο ψηφοφορίες. Η δεύτερη ψηφοφορία θα είναι κατ’ άρθρον και η τρίτη θα αφορά στο σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη θυελλώδης συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής προπαρασκευαστικής επιτροπής με θέμα την τελική διαμόρφωση του κειμένου του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Βουλευτές της συμπολίτευσης διαμαρτύρονται με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις τους στα τοπικά ΜΜΕ ότι ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα αλλά και έξω από τις ιδιωτικές κατοικίες ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών, εμποδίζονται να μεταβούν στην Κνέσετ για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εργασίες της Ολομέλειας που αναμένεται να συνεδριάσει τις απογευματινές ώρες.

Στο μεταξύ, αμετακίνητος στις θέσεις του δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν. Σύμφωνα με την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο Λεβίν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων της συμπολίτευσης, δήλωσε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα ψηφισθεί και το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά την δικαστική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα τις διατάξεις εκείνες που θα απαγορεύουν στο Ανώτατο Δικαστήριο να προβαίνει σε έλεγχο συνταγματικότητας κάθε νόμου που ψηφίζει η Κνέσετ, πέραν των Θεμελιωδών Νόμων που ενέχουν συνταγματική ισχύ.

Στο ζήτημα των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης αναφέρθηκε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, εκφράζοντας την ανησυχία της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Σε διευκρινιστική χθεσινή δήλωσή του, θέλοντας να σχολιάσει τις ανησυχίες που είχε εκφράσει σε πόντκαστ αμερικανικής εφημερίδας, κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν στην πρόθεσή του να υποδείξει με ποιον τρόπο το ισραηλινό κράτος θα επιλέγει τους δικαστές του.

«Το Ισραήλ είναι μία ζωντανή δημοκρατία. Το 72% των ψηφοφόρων συμμετείχε στις πέμπτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής. Πολύς κόσμος ανησυχεί για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και γι’ αυτό το λόγο συρρέουν τόσοι πολλοί πολίτες στις διαδηλώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει δημοκρατία. Η μοναδική συμβουλή που έχω να δώσω προς το Ισραήλ είναι να δημιουργήσει συναινέσεις», δήλωσε χθες ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Πηγή:ΚΥΠΕ