Σε μία πλωτή εγκατάσταση με καταλύματα που υψώνονται σε τρεις ορόφους αποφάσισε να τοποθετήσει η βρετανική κυβέρνηση εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται επί βρετανικού εδάφους έχοντας αιτηθεί άσυλο.

Το τεράστιο πλωτό κατάλυμα ονομάζεται Bibby Stockholm και θα είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πόρτλαντ της κομητείας του Ντόρσετ στη ΝΔ Αγγλία.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή η πλωτή πολυκατοικία μπορεί να φιλοξενήσει σε 222 δωμάτια 506 άνδρες που βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου και δεν έχουν εξαρτώμενα μέλη οικογένειας μαζί τους, για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους. Ο αρχικός σχεδιασμός λέει πως η πλωτή εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 18 μήνες.

Η ανακοίνωση έκανε λόγο για κατάλυμα με «βασικές» ευκολίες, με παροχή υγειονομικής περίθαλψης και διατροφής για όσους θα ζουν εκεί, καθώς και συνεχή φύλαξη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το υψηλό κόστος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία και να καταστεί το ταξίδι μέσω παράνομων οδών στη Βρετανία λιγότερο ελκυστικό.

Σήμερα η κυβέρνηση πληρώνει περίπου 6 εκ. λίρες ημερησίως σε ξενοδοχεία, ενώ το ημερήσιο κόστος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην πλωτή πλατφόρμα υπολογίζεται σε περίπου 20.000 λίρες.

Το σχέδιο, ωστόσο, έχει δεχθεί έντονη κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάζουν «τη σκληρότητα του περιορισμού» εκατοντάδων ευάλωτων ανθρώπων σε μια εγκατάσταση μέσα στη θάλασσα. Τα καταλύματα πάνω στη συγκεκριμένη πλωτή πλατφόρμα έχουν υποστεί ανακαίνιση καθώς είχαν επικριθεί ως μη αποδεκτό περιβάλλον για διαβίωση όταν χρησιμοποιήθηκαν για αντίστοιχο λόγο στην Ολλανδία.

Επίσης, ο τοπικός βουλευτής και το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, που τυγχάνει να προέρχονται από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, αντιδρούν στο μέτρο και απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια.

Η μεταφορά των ανδρών στο συγκεκριμένο πλωτό κατάλυμα θα γίνει τους προσεχείς μήνες, ενώ εν καιρώ θα αποφασιστεί η χρήση περισσότερων παρόμοιων σκαφών για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Η Συντηρητική κυβέρνηση έχει επίσης πει πως νεότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών θα μεταφέρονται στη Ρουάντα για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου εκεί.

Πηγή:ΚΥΠΕ