Σε συσκέψεις στο Στρασβούργο για την προώθηση της νησιωτικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, κατά τις οποίες ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, ως το πλέον απόμακρο κράτος μέλος, καθώς επίσης το κράτος με τις αναλογικά μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Σε ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, γίνεται αναφορά σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη βάση έκθεσης «Νησιά και Πολιτική Συνοχή: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις» αυτή την εβδομάδα το οποίο «αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, ως νησιώτικη χώρα, αφού η κατάρτιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα νησιά ενισχύει περαιτέρω την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και εδαφική συνοχή της χώρας μας».

Συγκεκριμένα, ο Δρ Κωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη των Απομακρυσμένων και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), συμμετείχε στις 7 Ιουνίου, σε ειδικές συσκέψεις και σε γεύμα εργασίας, στο Στρασβούργο, με Περιφερειάρχες, μέλη κυβερνήσεων με αρμοδιότητα τη νησιωτική πολιτική, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Ελίζα Φερέϊρα, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιουνούς Ομάρζι, και άλλους Ευρωβουλευτές.

Κατά τις συσκέψεις, αναφέρεται, ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικά με την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ολοκληρωμένων στρατηγικών, οι οποίες θα δώσουν στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να υπερβούν τα εμπόδια που δημιουργεί ο νησιωτικός χαρακτήρας τους, καθώς επίσης και οι τρόποι προώθησης μιας νησιωτικής πολιτικής στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναδείχθηκαν οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου, ως το πλέον απόμακρο κράτος μέλος, καθώς επίσης το κράτος με τις αναλογικά μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές», προστίθεται.

Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης, ο κ. Κωνσταντίνου παρακολούθησε τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την έκθεση του Προέδρου της Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ομάρζι, με θέμα «Νησιά και Πολιτικής Συνοχής: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις». Το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του ενέκρινε την έκθεση, «με ιστορικά ισχυρή ψηφοφορία» με 577 ψήφους υπέρ, 38 εναντίον και 10 αποχή, αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, με την έκθεση αυτή και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ειδικό πρόγραμμα και ένα Σύμφωνο για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη μείωση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος μεταξύ ηπειρωτικών περιοχών και νησιών, προώθηση της ανάπτυξης, της βιωσιμότητας, της προσβασιμότητας, των μεταφορών, της καινοτομίας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, και της βιοποικιλότητας.

Οι περιφερειακές και εξόχως απόμακρες ευρωπαϊκές νησιώτικες περιοχές έχουν πληθυσμό που υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι κατανέμονται σε περίπου 2.400 νησιά που ανήκουν σε 13 χώρες και αντιπροσωπεύουν το 4,6% του πληθυσμού της ΕΕ, αναφέρεται.

«Η έγκριση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, ως νησιώτικη χώρα, αφού η κατάρτιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα νησιά ενισχύει περαιτέρω την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και εδαφική συνοχή της χώρας μας», καταλήγει το ανακοινωθέν.

Πηγή:ΚΥΠΕ