X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για ανάπτυξη Κίνας από Παγκόσμια Τράπεζα λόγω...

Σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για ανάπτυξη Κίνας από Παγκόσμια Τράπεζα λόγω των λοκντάουν

Σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ετήσια ανάπτυξη της Κίνας, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας σε έκθεσή της την Τετάρτη ότι τα λοκντάουν λόγω της Covid θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που εφαρμόζει την πολιτική για μηδέν Covid, χρησιμοποιώντας άμεσα λοκντάουν, μαζικά τεστ κορωνοϊού και αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις για την εξάλειψη των κρουσμάτων — αλλά έχει πλήξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχει οδηγήσει τους οικονομικούς δείκτες στα χαμηλότερα επίπεδά στα τελευταία περίπου δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4,3% το 2022, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αυτό «αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και τα παρατεταμένα λοκντάουν σε περιοχές της Κίνας, από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο», αναφέρει η έκθεση.

«Βραχυπρόθεσμα, η Κίνα αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση που αφορά τον περιορισμό της Covid-19 και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Μάρτιν Ράιζερ, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κίνα, τη Μογγολία και την Κορέα.

«Το δίλημμα… είναι πώς να καταστεί αποτελεσματική η δημοσιονομική πολιτική, όσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι περιορισμοί στην διακίνηση», πρόσθεσε.

Η δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, βοηθούμενη από τη δημοσιονομική τόνωση και τη μεγαλύτερη χαλάρωση των κανόνων στην αγορά κατοικίας, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση πιθανότατα θα ανακάμψει σταδιακά και θα αντισταθμίσει μόνο εν μέρει την προηγούμενη ζημιά που σχετίζεται με την πανδημία, πρόσθεσε.

Η προσαρμογή των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας ήρθε την στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Κίνα ενδέχεται να μην επιτύχει τον επίσημο στόχο ανάπτυξης, γύρω στο 5,5% φέτος.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share